145 miljard euro nodig tegen klimaatwijziging

Nieuws

145 miljard euro nodig tegen klimaatwijziging

Rudy Pieters

10 april 2009

Er is jaarlijks 145 miljard euro nodig opdat de ontwikkelingslanden met succes de strijd tegen de klimaatwijziging kunnen aangaan. Dat zegt milieu-organisatie Wereldnatuurfonds (WNF).

Het gaat niet goed met de voorbereidende onderhandelingen voor de belangrijke VN-Klimaattop eind dit jaar in Kopenhagen, vindt het WNF. “De kloof tussen wat rijke landen politiek haalbaar vinden en wat arme landen eisen om te kunnen overleven, wordt steeds groter”, zegt WNF-klimaatverantwoordelijke Kim Carstensen. “Geld op tafel leggen om kwetsbare landen meteen te helpen zou die trend kunnen keren.”
Volgens het WNF is tegen 2020 jaarlijks 145 miljard euro om de gevolgen van de klimaatwijziging in de ontwikkelingslanden aan te pakken. Ongeveer 100 miljard is nodig om de uitstoot van de broeikasgassen te verminderen. De rest gaat onder meer naar de bouw van dijken en andere aanpassingsmaatregelen.
Dat geld moet van de rijke landen komen. Dat is mogelijk, zegt Carstensen, aangezien de G20 in Londen meer 1000 miljard dollar beloofde voor de strijd tegen de economische crisis. “Als de VN-klimaatgesprekken een bank in moeilijkheden waren, dan zouden de miljarden wellicht al aan het binnenstromen zijn.”