"1,5 miljoen hectare bos sneuvelt voor vijf waterkrachtcentrales"

Nieuws

"1,5 miljoen hectare bos sneuvelt voor vijf waterkrachtcentrales"

"1,5 miljoen hectare bos sneuvelt voor vijf waterkrachtcentrales"
"1,5 miljoen hectare bos sneuvelt voor vijf waterkrachtcentrales"

Milagros Salazar

27 december 2010

Voor de bouw van vijf waterkrachtcentrales in Peru zal de komende twintig jaar ongeveer 1,5 miljoen hectare bos verdwijnen. Dat zegt een onafhankelijke studie in opdracht van een milieuorganisatie.

Om te beginnen moeten meer dan 1000 kilometer wegen worden aangelegd voor de bouw van de centrales, stelt de studie van ingenieur José Serra in opdracht van de Peruaanse milieuorganisatie ProNaturaleza. Serra gaat ervan uit dat langs de wegen een strook van 10 kilometer breed zal sneuvelen voor de aanleg van de hoogspanningsleidingen. Onder meer daardoor komt hij uit op een totaal van 1.446.090 hectare bos dat de komende twintig jaar zal verdwijnen.

Volgens Serra zullen de centrales gevolgen hebben voor heel wat plant- en diersoorten. “De impact op de ecosystemen van het Amazonegebied zal zwaar zijn”, zegt Serra. Hij signaleert onder meer grote problemen in het volledige bekken van de rivieren Inambari en Araza “omdat zich in de bovenloop heel wat vissoorten bevinden wier voortplantingsmigratie onderbroken zal worden door het stuwmeer” van het Inambari-project, een van de vijf waterkrachtcentrales. Daardoor zullen ook de dorpen in de omgeving getroffen worden.

Peru telt meer dan duizend vissoorten, de op vier na grootste biodiversiteit bij vissen ter wereld. Alleen al in de rivier Madre de Dios, in de buurt van het Inambari-project, leven minstens zeshonderd soorten, stelt het rapport.

Nog volgens studie zal de ontbossing de sedimentatie in het stuwmeer versnellen, waardoor de hoeveelheid voedingsstoffen in het water vermindert, met gevolgen voor de gebieden stroomafwaarts.

De bouw van de vijf waterkrachtcentrales, die samen een vermogen van 7200 megawatt hebben, is een gevolg van een akkoord dat Brazilië en Peru in juni ondertekenden. De investering bedraagt tussen 10 tot 12,5 miljard euro.