1,6 miljoen zwangere vrouwen lopen risico op zika-virus

Ruim 1,6 miljoen zwangere vrouwen in Centraal en Zuid-Amerika lopen het risico aan het einde van de eerste zika-epidemie besmet te zijn met het zika-virus. Dat schatten Amerikaanse en Britse onderzoekers op basis van onderzoek.

  • frankieleon (CC BY 2.0) frankieleon (CC BY 2.0)
  • © Nature Microbiology Deze kaart geeft voorspelling aan van waar zwangere vrouwen zika-besmetting zouden oplopen volgens het model ontwikkeld in de wetenschappelijke paper © Nature Microbiology
  • © Centers for Disease Control and Prevention Deze kaart van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention geeft de risicogebieden voor het zika-virus aan © Centers for Disease Control and Prevention

De onderzoekers van de universiteiten van Oxford en Southampton in Groot-Brittannië, en de universiteit van Notre Dame (VS) schatten daarnaast dat zich in totaal 90 miljoen infecties zullen voordoen in Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied als gevolg van de recente zika-crisis.

Brazilië zal vermoedelijk het hoogste aantal infecties tellen, vanwege het hoge aantal inwoners en de gunstige omstandigheden voor verspreiding van het virus.

Verspreidingspatronen

De onderzoekers keken op kleine schaal naar de verspreiding van het virus, en projecteerden die uitkomsten op grotere schaal.

Daarbij werd gebruik gemaakt van verspreidingspatronen van soortgelijke virussen, de manier van overdracht (in dit geval via een mug), klimatologische omstandigheden en de incubatietijd van het virus.

In combinatie met data over bevolking, geboorten en sociaaleconomische omstandigheden werden gebieden in kaart gebracht waar het virus waarschijnlijk het meest actief zal zijn.

Virus zonder symptomen

Omdat het zika wellicht niet overal zal opduiken, is het aantal van ruim 1,6 miljoen zwangere vrouwen de maximale schatting voor de eerste golf van de epidemie.

‘Het is moeilijk om precies te voorspellen hoeveel zwangere vrouwen risico lopen, omdat er in veel gevallen geen symptomen zijn’, zegt Andrew Tatem, onderzoeker aan de Universiteit van Southampton. ‘Onderzoeken gebaseerd op concrete gevallen zijn daarom onbetrouwbaar.’

Bij een zika-besmetting zijn er in 80 procent van de gevallen geen symptomen.

Het onderzoek is deze week gepubliceerd in het vaktijdschrift Nature Microbiology.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2840   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift