200.000 zeevogels zijn ook na de Brexit veilig

Nieuws

200.000 zeevogels zijn ook na de Brexit veilig

200.000 zeevogels zijn ook na de Brexit veilig
200.000 zeevogels zijn ook na de Brexit veilig

IPS

11 september 2017

Een maritieme beschermingszone moet zeldzame zeevogels beschermen als de Europese wetgeving ter bescherming van deze dieren komt te vervallen na de Brexit.

Theo Crazzolara (CC BY 2.0)

Arctische papegaaiduiker

Theo Crazzolara (CC BY 2.0)​

De Northumberland marine special protected area (SPA) is volgens de regeringsorganisatie voor beschermde gebieden, Natural England, een 20 kilometer lange kuststrook in Northumberland, in het noorden van Engeland.

In het gebied leven en broeden bijna tweehonderdduizend zeevogels zoals de Noordse stern, de grote stern en de arctische papegaaiduiker.

Brexit

Veel Britse natuurgebieden worden nu nog beschermd door Europese wetgeving, maar deze zal niet langer gelden na de Brexit.

Natural England heeft nog uitbreidingen van het maritieme beschermingsgebied aangekondigd.

Door de kustlijn tot maritieme zone uit te roepen blijft de leefomgeving van de vogels beschermd.

‘Nu het moment dichterbij komt dat het Verenigd Koninkrijk Europa zal verlaten, dringen we bij de overheid aan op het belang om dit soort sites te erkennen’, zegt Chris Corrigan, directeur van milieuorganisatie RSPB England in de krant The Guardian. ‘We willen beschermingsmaatregelen bekomen die vergelijkbaar zijn of zelfs een hogere standaard hebben dan diegene die in de Europese wetgeving verankerd liggen.’

Natural England heeft nog uitbreidingen van het maritieme beschermingsgebied aangekondigd van de Hamford Water SPA in Essex, in Morecambe Bay en de Duddon Estuary SPA in Cumbria. Hiermee wordt een gebied toegevoegd ter grootte van 150.000 voetbalvelden aan het reeds bestaande netwerk van beschermde natuurgebieden.