2012 is heilig jaar voor katholieke Cubanen

Nieuws

2012 is heilig jaar voor katholieke Cubanen

Patricia Grogg

06 januari 2012

2012 is een heilig jaar voor de katholieke Cubanen. Ze vieren de vierhonderdste verjaardag van de vondst van de Virgen de la Caridad, een Mariabeeldje dat als patroonheilige van Cuba wordt beschouwd. Paus Benedictus XVI brengt in maart een bezoek aan het eiland.

Toen paus Johannes Paulus II in 1998 Cuba bezocht, kroonde hij de Virgen de la Caridad tot Patrones van Cuba. Bij het nieuwe pausbezoek, van Benedictus XVI, speelt het beeldje weer een centrale rol.

Op 30 december eindigde de maandenlange processie van de Virgen de la Caridad door Cuba, een processie van 28.000 kilometer die in augustus 2010 was begonnen.

De kerk verwacht dat dit jaar katholieken uit heel Cuba maar ook uit het buitenland de vierhonderdste verjaardag van de vondst van het beeldje gaan vieren in de basiliek van El Cobre, 12 kilometer van Santiago de Cuba, waar het beeldje vereerd wordt.

Ook Benedictus XVI komt naar El Cobre. Hij arriveert op 26 maart in Cuba voor een driedaags bezoek aan het eiland. Hij wordt er officieel ontvangen door president Raúl Castro en de kerkelijke autoriteiten.

Hervormingen

Het Cuba dat Benedictus bezoekt ziet er anders dan toen zijn voorganger het bezocht. De regering van Raúl Castro is bezig met grondige economische en sociale hervormingen. In 2010 begon Castro een dialoog met de Cubaanse kerk. Die leidde onder meer tot de vrijlating van ongeveer 130 politieke gevangenen. Eind vorig jaar kregen drieduizend andere gevangenen amnestie.

De mis die kardinaal Jaime Ortega, aartsbisschop van Havana, op 30 december opdroeg bij het einde van de processie van de Virgen de la Caridad, werd uitgezonden door de staatstelevisie. De kardinaal riep de regering op om de economische en sociale hervormingen voort te zetten.

In de eerste decennia na de Cubaanse revolutie van 1959 was de relatie tussen de Kerk en de Cubaanse overheid gespannen. Met het bezoek van Johannes Paulus in 1998 begon de ontspanning. Het nieuwe pausbezoek moet de toenadering van de laatste twee jaar consolideren.