2014 recordjaar voor graanproductie

Nieuws

2014 recordjaar voor graanproductie

2014 recordjaar voor graanproductie
2014 recordjaar voor graanproductie

12 december 2014

Dankzij recordoogsten in Europa en een uitzonderlijk hoge maïsopbrengst in de Verenigde Staten, wordt 2014 naar verwachting een recordjaar voor de wereldwijde graanproductie. De VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) verwacht een opbrengst van ruim 2,5 miljard ton.

De opbrengst is daarmee 0,3 procent hoger dan in 2013, blijkt uit cijfers in het laatste Crop Prospects and Food Situation Report van de FAO.

Het rapport waarschuwt echter dat de voedselsituatie in sommige landen verslechtert als gevolg van gewapende conflicten, slecht weer en de ebola-uitbraak. In 39 landen bestaat het risico op voedselonzekerheid, inclusief 29 landen in Afrika. Dat zijn 3 landen meer dan bij een FAO-rapportage uit oktober.

Syrië en Irak

De situatie in Syrië is bijzonder urgent, zegt de FAO, omdat ook daar sprake is van een zwakke oogst als gevolg van de burgeroorlog.

De ebolacrisis heeft ernstige gevolgen voor de landbouw- en voedselsector in West-Afrika, die onder meer te maken heeft met een tekort aan arbeidskrachten, afgenomen regionale handel en minder buitenlandse investeringen. Slecht weer in de Sahelregio in Afrika zal waarschijnlijk een flink lagere oogst tot gevolg hebben, zelfs tot zo’n 38 procent minder in Senegal. Ook diverse andere Afrikaanse landen, zoals Soedan, Zuid-Soedan en Somalië kampen met voedselproblemen.

De situatie in Syrië is bijzonder urgent, zegt de FAO, omdat ook daar sprake is van een zwakke oogst als gevolg van de burgeroorlog. Naar schatting 6,8 miljoen mensen hebben te maken met ernstige voedselonzekerheid. Ook in Irak is de situatie ernstig. Daar verdriedubbelde het aantal ontheemden sinds vorig jaar tot 2,8 miljoen.

Tags