2016 was dodelijkste jaar voor milieubeschermers

Nieuws

2016 was dodelijkste jaar voor milieubeschermers

2016 was dodelijkste jaar voor milieubeschermers
2016 was dodelijkste jaar voor milieubeschermers

IPS

17 juli 2017

In 2016 werden minstens tweehonderd milieuactivisten, parkwachters en inheemse leiders vermoord omdat ze hun land, woud of rivieren probeerden te beschermen. Nooit eerder was dat cijfer zo hoog.

Alisdare Hickson (cc: BY-SA 2.0)

Milieuactivisten zijn wereldwijd meer en meer bedreigd.

Alisdare Hickson (cc: BY-SA 2.0)​

Vorig jaar werden elke week bijna vier mensen gedood die zich verzetten tegen mijnbouwprojecten, houtkap, stropers of landbouwbedrijven, blijkt uit cijfers van de internationale organisatie Global Witness. Daarmee is het drieste record van 185 in 2015 opnieuw gebroken.

Het fenomeen verspreidt zich ook over meer landen: 24 tegenover 16 in 2015. Met name in India, waar de politie en de overheid steeds harder optreden tegen de protesten, is het aantal moorden verdrievoudigd.

‘Ons rapport schetst een somber verhaal’, zegt Ben Leather van Global Witness. ‘De strijd om de bescherming van de aarde is in sneltempo intenser aan het worden, en de kostprijs daarvan toont zich in het verlies van mensenlevens. Steeds meer mensen in steeds meer landen zien geen andere optie dan zich verzetten tegen de diefstal van hun land of de vernieling van hun milieu. Al te vaak worden ze brutaal het zwijgen opgelegd door de politieke of zakelijke elites, terwijl de investeerders die hun steunen niets ondernemen.’

India

In India wijst het rapport op een verontrustende trend van een steeds harder politieoptreden. Bijna de helft van de doden die Global Witness in het land registreerde, vielen tijdens publieke protesten of demonstraties.

‘Er is enorme moed nodig om land en milieu te verdedigen, met name tegen mijnbouwprojecten die als “ontwikkeling” verkocht worden.’

De Adivasi-gemeenschap in Chhattisgarh is een van de voorbeelden van bevolkingsgroepen die brutaal onderdrukt worden voor hun verzet tegen grootschalige steenkoolmijnen. Ze worden geïntimideerd en gecriminaliseerd door de overheid, en bedreigd en aangevallen als ze weigeren te verhuizen.

Greenpeace, dat in India ook met zware druk te kampen heeft, bevestigt de situatie. ‘Er is enorme moed nodig om land en milieu te verdedigen, met name tegen mijnbouwprojecten die als “ontwikkeling” verkocht worden’, zegt Ravi Chellam, directeur van Greenpeace in India. ‘Het rapport toont hoe snel de situatie verslechtert voor milieubeschermers in India en de rest van de wereld. Activisten riskeren regelmatig hun leven om de natuurlijke rijkdommen van de planeet te beschermen. Nu de ecosystemen onder een grotere druk staan dan ooit tevoren, moet de maatschappij die activisten steunen in hun campagne, ze beter beschermen en een andere, meer duurzame visie op ontwikkeling promoten – een ontwikkeling die ons de aarde niet kost.’

Verenigde Staten

Het rapport vestigt de aandacht op en groeiende criminalisering van milieuactivisten over de hele wereld, ook in de Verenigde Staten. Ze worden vaak afgeschilderd als criminelen, en krijgen processen aangesmeerd door overheden en bedrijven in een poging ze tot zwijgen te brengen.

‘Landen overtreden hun eigen wetten en laten hun eigen burgers op de ergst mogelijke manier in de steek’, zegt Leather. ‘Dappere activisten worden vermoord, aangevallen en gecriminaliseerd door de mensen die hen zouden moeten beschermen. Overheden, bedrijven en investeerders hebben een plicht om gemeenschappen te raadplegen als projecten een impact hebben op hen, om activisten te beschermen tegen geweld en om daders te berechten.’