De gevolgen van de klimaatverandering zijn niet subtiel

In 2018 toonde klimaatcrisis haar gezicht

Virginia Sea Grant CC BY-ND 2.0

Overstroomde straten na orkaan Florence in North Carolina, VS

Elk bewoond continent op aarde kreeg in 2018 af te rekenen met extreem weer als gevolg van de klimaatverandering. Miljoenen mensen werden gedood, verwond of op de vlucht gedreven, en de economische schade loopt in de vele miljarden, stelt een rapport van de Britse religieuze organisatie Christian Aid.

Het rapport Counting the Cost: a year of climate breakdown lijst tien droogtes, overstromingen, bosbranden, hittegolven en stormen op die in 2018 voor meer dan een miljard dollar schade veroorzaakten. Daarvan zijn er maar liefst vier die elk meer dan 7 miljard dollar kostten. Bovendien zijn die cijfers waarschijnlijk een onderschatting, zegt de organisatie. In sommige gevallen houden ze enkel rekening met de verzekerde schade, en wordt bijvoorbeeld het verlies aan productiviteit niet meegeteld.

Orkanen

De orkanen Florence en Michael, die de VS en delen van Centraal-Amerika en de Caraïben troffen, veroorzaakten de grootste schade. Voor Florence wordt die op 17 miljard dollar geschat, voor Michael op 15 miljard.

Het rapport vermeldt ook de droogte in Argentinië, die voor 6 miljard dollar aan schade veroorzaakte en het land in een recessie duwde. In India kostten de ergste overstromingen in tachtig jaar meer dan vijfhonderd mensen het leven. Japan beleefde een extreme zomer: overstromingen kostten minstens 230 mensen het leven en veroorzaakten voor 7 miljard dollar schade, gevolgd door een hittegolf en tyfoon Jebi.

In bepaalde gevallen is al wetenschappelijk vastgesteld dat de klimaatverandering de intensiteit van het extreem weer groter heeft gemaakt.

Elk van die rampen houdt verband met de klimaatverandering. In sommige gevallen, zoals orkaan Florence of de hittegolven in Europa en Japan, is al wetenschappelijk vastgesteld dat de klimaatverandering de kans op of de intensiteit van het extreem weer groter heeft gemaakt.

In andere gevallen is het weer een gevolg van veranderende patronen, zoals hogere temperaturen of een dalende neerslag, waardoor bosbranden waarschijnlijker worden.

Hoewel het rapport focust op de financiële kosten van de klimaatverandering is de menselijke kost, met name in ontwikkelingslanden, vaak nog hoger.

Gezicht van klimaatcrisis

“Er wordt nog vaak over de klimaatverandering gepraat als een toekomstig probleem, ook omdat we weten dat de gevolgen zo vernietigend zijn dat we niet willen beseffen dat ze nu al begonnen zijn”, zegt Kat Kramer van Christian Aid. “Dit rapport toont dat de klimaatverandering gevolgen heeft die nu al een vernietigend effect hebben op de levens van veel mensen en op hun inkomen. Het grote onrecht is dat de mensen die het eerste en het ergste lijden de armen van de wereld zijn, die zelf het minste bijgedragen hebben aan deze crisis.”

“De gevolgen van de klimaatverandering zijn niet subtiel meer”, zegt ook Michael Mann, hoogleraar Atmosferische Wetenschappen aan de Penn State University.

“We zien het gebeuren op onze televisieschermen, krantenkoppen en sociale media. De nooit geziene overstromingen, droogtes, hittegolven en superstormen die we in de voorbije jaren te zien kregen: zij zijn het gezicht van de klimaatverandering. Het weer wordt extremer voor onze ogen - en het enige dat deze destructieve trend kan stoppen, is een snelle daling van de CO2-uitstoot.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.