Ook in België spreekt de sector van een recordgroei

2023 recordjaar voor zonne-energie in Europa

American Public Power Association / Unsplash

Europa heeft zichzelf het doel van 600 gigawatt aan zonnepanelen opgelegd tegen 2030, en is op weg om die doelstelling te halen.

Dit jaar is er in de EU 56 gigawatt aan nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd. Dat is 40 procent meer dan vorig jaar. Ook in België spreekt de sector van een recordgroei.

Dit jaar zijn 40 procent meer nieuwe zonne-installaties geplaatst dan vorig jaar: in totaal 56 gigawatt (GW), genoeg voor 17 miljoen gezinnen. Duitsland staat opnieuw op nummer 1 met 14,1 gigawatt aan nieuwe installaties. Spanje (8,2 GW), Italië (4,8 GW), Polen (4,6 GW), en Nederland (4,1 GW) vervolledigen de top 5.

Maar opvallend dit jaar is dat ook Centraal- en Oost-Europa op de zonnetrein springen: zowel in Tsjechië, Bulgarije als Roemenië is dit jaar meer dan een gigawatt toegevoegd.

België

Ook België tekent recordcijfers op, met bijna 1,7 gigawatt aan nieuwe zonne-energie. Daarmee is België zelfs de achtste beste leerling in de EU. Het leeuwendeel komt op rekening van Vlaanderen (80 procent). Kleine thuisinstallaties van gemiddeld 5 kilowattpiek zijn goed voor maar liefst twee derde van de totale capaciteit.

Ook België tekent recordcijfers op, met bijna 1,7 gigawatt aan nieuwe zonne-energie.

SolarEuropa denkt wel dat het einde van de subsidies na 1 januari een rol speelt: veel mensen installeren in 2023 nog zonnepanelen om van de laatste subsidies te kunnen genieten, en volgend jaar kan de groei wat afnemen. Maar omdat de subsidie al sterk verminderd was, zal dat effect meevallen. En door de toenemende elektrificatie, met name de opmars van de elektrische auto, zal het aantal installaties gestaag blijven groeien.

Vertraging

Europa heeft zichzelf het doel van 600 gigawatt aan zonnepanelen opgelegd tegen 2030, en is dus goed op weg om die doelstelling te halen. Maar daarvoor moeten er jaarlijks wel 70 gigawatt aan nieuwe installaties bijkomen, terwijl de groei naar verwachting wat zal afnemen de volgende jaren, onder meer door hogere nettarieven, vertraagde veilingen en inflatie.

‘Gelukkig zijn het niet langer de extreme energieprijzen die de groei van zonne-energie stuwen’, zegt Dries Acke, beleidsdirecteur bij SolarPower Europe. ‘Maar dat betekent wel dat de bal terug in het kamp van de beleidsmakers ligt om een goed investeringsklimaat te scheppen. Trage vergunningsprocessen en handelsbarrières die de ontwikkeling afremmen, meer dan vier jaar wachten op aansluiting op het net, of het herstel van de Europese binnenlandse productie van zonnepanelen missen: dat kunnen we ons niet permitteren.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.