‘De temperatuur in september heeft opnieuw alle records gebroken’

2023 op kruissnelheid om warmste jaar ooit te worden

Lucian / Unsplash

In Europa klommen de temperaturen in september gemiddeld zelfs tot 2,51 graden Celsius boven het gemiddelde uit 1991-2020, en ze lagen 1,1 graden hoger dan in 2020.

De afgelopen septembermaand was de warmste maand ooit sinds de metingen, blijkt uit gegevens van de Europese klimaatdienst Copernicus. Het brengt 2023 weer wat dichter bij de twijfelachtige eer om het warmste jaar ooit te worden.

De afgelopen maand was het op aarde gemiddeld 16,38 graden Celsius. Dat is 0,93 graden boven de gemiddelde septembertemperatuur die werd gemeten in de periode 1991-2020 en een halve graad hoger dan in 2020, de tot nu toe warmste september ooit. Nooit eerder werd er zo’n grote afwijking van het gemiddelde vastgesteld.

Europa

In Europa klommen de temperaturen in september gemiddeld zelfs tot 2,51 graden Celsius boven het gemiddelde uit 1991-2020, en ze lagen 1,1 graden hoger dan in 2020.

‘De temperatuur in september - volgend op de hete zomer - heeft opnieuw alle records gebroken’, zegt Samantha Burgess, adjunct-directeur van de dienst klimaatverandering (C3S) van Copernicus. ‘Deze extreme maand heeft het jaar 2023 een twijfelachtige eerste plaats bezorgd om wellicht als warmste jaar ooit te eindigen. Twee maanden voor COP28 (de volgende klimaattop die zal plaatshebben in Dubai, nvdr.), is het gevoel van urgentie voor ambitieuze klimaatacties sterker dan ooit’, zegt ze.

De gemiddelde temperatuur op aarde ligt volgens Burgess nu 1,4 graden hoger dan tussen 1850 en 1900, het pre-industriële tijdperk. Dat wil dus zeggen dat we erg dicht tegen de grens liggen die in het klimaatakkoord van Parijs werd vooropgesteld als doelstelling om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te vermijden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.