Haatbrieven zorgen voor onrust in Verenigd Koninkrijk

Brief roept 3 april uit tot “straf-een-moslim-dag”

Twitter

De brief die naar verschillende moslims werd verstuurd

In verscheidene Britse steden hebben moslims de afgelopen dagen een pamflet in de bus gekregen waarin er wordt opgeroepen om op 3 april 2018 een moslim te straffen. Sommige politici met een islamitische achtergrond kregen naast de brief ook een pakketje met een substantie toegestuurd. De politie zegt de zaak ernstig te nemen en roept op tot waakzaamheid.

De Britse politie doet onderzoek naar de dader(s) achter een brief die oproept om op 3 april 2018 een moslim te straffen. De titel van de brief luidt: ‘Punish a muslim day’. In de brief wordt opgeroepen om ‘geen schaap te zijn zoals de meerderheid van de bevolking’. Moslims worden ervan beschuldigd om de staten waar er een meerderheid witte mensen wonen in Europa en Noord-Amerika te willen overrompelen en de democratie te willen omvormen tot ‘sharia geleide politiestaten’.

‘Zij hebben jou gekwetst hebben, en jouw geliefden doen lijden. Enkel jij kan hier iets aan doen’, staat te lezen in de brief, waarna een tabel volgt met “punten” die je kan scoren naargelang de wijze waarop je een moslim straft. Het minimum van 10 punten krijg je als je een moslim uitscheldt, de sluier van een moslimvrouw trekken is 25 punten waard. 50 punten voor zuur gooien in het gezicht, 250 voor het martelen door elektrocutie of villen van een moslim. Het verbranden of bombarderen van een moskee is 1000 punten waard en het hoogst aantal scoor je door Mekka te bombarderen met een atoombom.

Verdachte pakketjes

Dit pamflet werd zowel via sociale media  als per post verstuurd. Anonieme brieven zijn vanop verschillende locaties op honderden kilometers afstand van elkaar gepost, waaronder London, Bradford, Cardiff en West Yorkshire.  

Ook enkele politici met een moslimachtergrond kregen de brief in de bus, al dan niet vergezeld van een pakketje.

Ook enkele politici met een moslimachtergrond kregen de brief in de bus, al dan niet vergezeld van een pakketje.

Riaz Ahmed, een politicus voor de Liberale Democratische Partij, zei dat hij op z’n bedrijfsadres deze brief heeft ontvangen. Daarnaast werden er ook pakketjes verstuurd naar verschillende Britse functionarissen, waarin een kleverig, prikkelend goedje zat. Daarop werden een aantal stafleden uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht en sommige lokalen geëvacueerd, maar volgens de parlementair woordvoerder is na onderzoek gebleken dat het niet om een schadelijke substantie zou gaan.

Tell MAMA, een Britse organisatie die haatmisdrijven tegen moslims registreert, adviseert aan degene die een brief hebben ontvangen deze zorgvuldig te bewaren, zodat dit als bewijslast kan dienen.

Twitter

De tegenbrief waarin opgeroepen wordt tot verdraagzaamheid

Love a muslim day

Volgens statistieken van de Britse overheid, is er een stijging waarneembaar in het aantal geregistreerde haatmisdrijven. In 2016-17 maar liefst 80.393 tegenover 62.518 in 2015-16. Sinds 2013 gaat dit aantal in stijgende lijn.

De Britse politie zegt de zaak zeer ernstig te nemen, en heeft opgeroepen om waakzaam, maar niet bang te zijn. Van mogelijke dader(s) is nog niks bekend.

Als reactie op deze brief heeft Shahab Adris, die voor liefdadigheidsorganisatie Muslim Engagement & Development werkt, via Twitter opgeroepen om op 3 april 2018 aan ‘Love a muslim day’ mee te doen.  Ook hiermee kan je “punten” scoren:  10 voor het glimlachen naar een moslim, 100 punten voor een moslim bij je thuis uitnodigen tot 1000 voor degene die een geld inzamelt voor de slachtoffers van verschillende oorlogen in onder andere Irak, Myanmar en Libië.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3093   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift