400 topwetenschappers vragen Obama niet te boren op de Noordpool

Bijna vierhonderd internationale wetenschappers hebben de Amerikaanse president Barack Obama opgeroepen om geen nieuwe boringen toe te laten in het Noordpoolgebied. 

  • NASA Goddard Space Flight Center (CC BY 2.0) Nieuwe boringen in het Noordpoolgebied zullen enkel tot nog meer klimaatverandering leiden, waarschuwen 388 wetenschappers uit 13 landen in een brief aan de Amerikaanse president. NASA Goddard Space Flight Center (CC BY 2.0)

Naarmate het poolijs smelt, wordt het voor oliebedrijven steeds interessanter om in het Noordpoolgebied op zoek te gaan naar nieuwe olievoorraden. De regering-Obama overweegt de veiling van nieuwe boorlicenties in de Beaufortzee in 2020 en in de Tsjoektsjenzee  in 2022.

Maar nieuwe verkennende boringen zullen enkel tot nog meer klimaatverandering leiden, waarschuwen 388 wetenschappers uit 13 landen in een brief aan de Amerikaanse president. Ze dringen er bij de Amerikaanse regering ook op aan om de inheemse bevolkingsgroepen te betrekken bij verdere ontwikkelingen in het gebied.

Essentiële stap

Bij de ondertekenaars is ook een voormalige topfiguur uit Obama’s eigen regering: Jane Lubchenco, voormalig hoofd van de National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA). ‘Ik heb  enkele van de nooit geziene veranderingen in de Noordpool met eigen ogen vastgesteld’, zegt ze. ‘De bescherming van belangrijke gebieden is een essentiële stap om de veerkracht van de regio te behouden.’

Republikeinen in het Amerikaanse Congres zijn grote voorstander van nieuwe boorvergunningen. In de Beaufortzee en de Tsjoektsjenzee zijn naar schatting 23,6 miljard vaten olie te winnen – genoeg om een staat als Californië bijna veertig jaar van olie te voorzien, argumenteren ze.

Maar milieuverenigingen zijn fel gekant tegen die plannen. Boren in het hoge noorden is erg riskant, zeggen ze, omdat het bijzonder moeilijk is om een lek te dichten in het koude water, zeker als de winter begint en het ijs verdere werkzaamheden onmogelijk maakt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3277   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift