54 bedrijven eisen implementatie van klimaatakkoord

Eflon (CC BY 2.0)

 

Meer dan vijftig grote bedrijven uit de landen van de G20, de belangrijkste industrielanden, roepen in een verklaring op tot implementatie van het Klimaatakkoord van Parijs. Arcadis, Michelin, Philips en H&M behoren tot de ondertekenaars.

In de verklaring stellen ze dat de route naar een koolstofarme economie versneld moet worden. Bedrijven die voorop lopen in die ontwikkeling zullen ‘het meest profiteren van de waarde die gecreëerd wordt door de toekomstige koolstofarme economie.’

‘We willen naar een energiezuinige economie die in alle sectoren draait op hernieuwbare energie. Hierdoor zullen banen en welvaart veiliggesteld worden en zetten we een golf van innovatie en ondernemerschap in gang’, zeggen ze in de verklaring.

Transformatie

De bedrijven pleiten voor regelgeving en beleid waarbinnen de transformatie naar een koolstrofarme economie kan plaatsvinden.

De bedrijven pleiten voor regelgeving en beleid waarbinnen die transformatie kan plaatsvinden. De G20 is de club van belangrijkste economieën in de wereld. Samen zijn deze landen goed voor 74 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.

‘Daarom hebben beleidsmakers in de G20 in het bijzonder een verantwoordelijkheid om te handelen als leiders en deze wereldwijde transformatie in gang te zetten’, zeggen ze.

Subsidies

De bedrijven willen dat de G20 als forum gaat dienen voor nationale regeringen bij de transformatie naar een koolstofarme economie, en dat andere regeringen zich daarbij kunnen aansluiten. De ondertekenaars willen dat de landen voor 2020 met (herziene) nationale klimaatplannen komen, war een hoge ambitie uit blijkt.

Ze pleiten verder voor het uitfaseren van subsidies voor fossiele brandstoffen voor 2025 en grotere investeringen in hernieuwbare energie, een prijs op de uitstoot van CO2 zodat investeerders en bedrijven duurzame businessmodellen kunnen ontwikkelen. Ook willen ze dat klimaatgerelateerde financiële risico’s en kansen in kaart worden gebracht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.