Groepsverkrachting en moord 8-jarig meisje in India brengt hindoenationalisten in opspraak

Nieuws

Groepsverkrachting en moord 8-jarig meisje in India brengt hindoenationalisten in opspraak

Groepsverkrachting en moord 8-jarig meisje in India brengt hindoenationalisten in opspraak
Groepsverkrachting en moord 8-jarig meisje in India brengt hindoenationalisten in opspraak

Luka Van Royen

13 april 2018

Verkrachtingen hebben eerder al tot massaprotesten geleid in India. Twee zaken schudden het land en de politiek opnieuw dooreen. Zowel de kidnapping, verkrachting en moord op de 8-jarige Asifa Bano uit Kathua, als de tragische verkrachtingszaak in Unnao brengen vertegenwoordigers van de hindoenationalistische BJP in opspraak.

© Reuters

De arrestatie van de beschuldigden leidde tot demonstraties in Kathua en aangrenzende dorpen.

© Reuters​

Op 17 januari werd de 8-jarige Asifa Bano uit Kathua, vlakbij de stad Jammu in Noord-India, dood teruggevonden. Asifa werd een week daarvoor ontvoerd, en bleek intussen meermaals verkracht en daarna vermoord. Het gruwelijke misdrijf vond plaats in een lokale tempel. Een agent die de opdracht had  het verdwenen meisje op te sporen, Deepak Khujaria, bleek zelf betrokken te zijn bij het misdrijf. Als motiek wordt verwezen naar het conflict tussen kastehindoes en Bakherwal-moslimnomaden, waartoe Asifa behoorde, uit het dorp Rasana in Kathua. Met het extreme geweld op het meisje wilden de hindoes de moslimnomaden uit het dorp verdrijven.

De daders

Het brein achter het misdrijf is de 60-jarige Sanjhi Ram, een belangrijke man in het dorp en gepensioneerd belastingambtenaar. Andere betrokkenen zijn onder andere zijn zoon, Vishal Kumar, die nog student is, politieagent Deepak Khajuria, Ram’s 16-jarig neefje en zijn vriend Parvesh Kumar.

Khujaria zat in het team van het politiebureau van Heera Nagar dat de zoektocht naar Asifa in gang zette. Toen bleek dat de man zelf deelnam aan het misdrijf, haalde de deelstaatregering van Jammu en Kashmir op 23 januari de zaak weg van het lokale politiekantoor en droeg ze over aan de CBJ (Crime Branch Jammu and Kashmir), de afdeling voor misdaad van de staatspolitie.

Later schreef directur-generaal van CBJ in een brief dat de lokale politie helemaal geen zoektocht had uitgevoerd nadat Asifa’s familie de verdwijning in het politiekantoor van Heera Nagar meldde.

Vernietiging van bewijsmateriaal

Onderzoek van de staatspolitie toont aan dat bewijsmateriaal vernietigd werd door politieagenten van het bureau in Heera Nagar vooraleer de zaak was overgedragen aan de staatspolitie. Twee politiemannen, Tilak Raj en Anand Dutta, werden daarvoor gearresteerd.

Er was al een vermoeden dat ze de met bloed en modder doordrenkte kleren van Asifa wasten vooraleer die naar het forensische team te sturen. Later beaamde een forensisch laboratium in Delhi dat. Hoofdverdachte Ram zou de politiemannen betaald hebben om bewijsmateriaal te vernietigen.

Ambtenaren beweren dat Ram het pand bezit waar Asifa gevangen werd gehouden. Ram verwerpt de beschuldigingen en beweert op zijn beurt dat hij wordt opgejaagd door de CBJ omdat hij zich eerder verzette tegen de plannen van de nomaden om een moskee in het dorp te bouwen. De familie van Asifa zegt dat er zo een plan er zelfs niet was.

De dader, Sanjhi Ram, nam voor het misdrijf al deel aan een beweging om leden van de Bakherwal-moslimnomaden uit het dorp Rasana te verdrijven.

Een ontwortelde gemeenschap

De verkrachting en moord op Asifa giet olie op deal lang in brand regio Jammu en Kasjmir. Het lokale dispuut tussen de kastehindoes en de moslimnomaden is daar zeker door aangescherpt, al ontstonden de spanningen vooral doordat de nomaden stukken land in Rasana en aangrenzende dorpen zouden hebben aangetast. De dader, Sanjhi Ram, nam voor het misdrijf al deel aan een beweging om leden van de Bakherwal-moslimnomaden uit het dorp Rasana te verdrijven.

De arrestatie van de beschuldigden leidde tot demonstraties in Kathua en aangrenzende dorpen. Lokale hindoes beweren dat het onderzoek oneerlijk verliep en eisen een nieuw onderzoek door CBI, het centrale onderzoeksbureau van de overheid in Delhi, die helemaal onder bestuur van de hindoenationalistische BJP valt.

Een nieuwe groep genaamd Hindu Ekta Manch organiseert protesten met steun van BJP-leiders Lal Singh Chaudhary en Chander Prakash Ganga, beide ministers in de deelstaatregering van Jammu en Kasjmir, waar de BJP in een coalitie zit met de gematigd nationalistische PDP. Een van de daders, Sanji Ram, is ook een belangrijke drijvende kracht achter de Hindu Ekta Manch.

[Na het verschijnen van dit artikel werd bekend dat de twee ministers hun ontslag indienden, na weken van protest tegen hun optreden -nvdr]

Kumar, een andere dader, vertelde aan The Print dat ‘verschillende van degenen die werden opgeroepen voor ondervraging vertelden dat ze onder extreme druk van de politie moesten bekennen. De waarheid zal snel aan het licht zal komen.’

Premier van de deelstaatregering, Mehbooba Mufti, verzekerde premier Narendra Modi dat het onderzoek eerlijk is uitgevoerd. Ze toont vertrouwen in de CBJ die de zaak behandelt, zelfs als enkele BJP-leiders mee protesteren voor een CBI-onderzoek.

Aanhoudende protesten

De politie van Jammu en Kashmir heeft intussen een klacht neergelegd tegen een groep advocaten die protesteerden en probeerden te voorkomen dat de strafrechtelijke politie een aanklacht opstelde tegen de acht verdachten van de verkrachting van en moord op Asifa.

Ankur Sharma, een van die advocaten, zei dat de nomaden de meerderheid in de bevolking wilden worden terwijl nu de hindoes de meerderheid zijn. ‘Ze dringen onze bossen binnen en putten onze waterbronnen uit’, zei hij aan BBC. ‘ De beschuldigden zijn ten onrechte betrokken. De echte daders lopen nog vrij rond.’

‘We werden omringd door rechtse hindoe-activisten. Ze dreigden met geweld als we de begrafenis zouden doorzetten.’

De Begrafenis

De omkering van daders in slachtoffers zorgt in heel India voor grote verontwaardiging en de Twittersfeer stond de voorbije dagen witheet van de klachten aan permier Modi en Congress-voorzitter Rahul Gandhi om zich duidelijk uit te spreken over een zaak van extreem geweld op een achtjarig meisje.

Intussen wou de familie van Asifa  haar begraven op de begraafplaats waar haar vader enkele jaren geleden wat land had gekocht toen twee andere dochters waren gestorven in een ongeval. ‘We werden omringd door rechtse hindoe-activisten. Ze dreigden met geweld als we de begrafenis zouden doorzetten. We moesten elf kilometer wandelen om haar in een ander dorp te begraven’, zei Muhammad Yusuf Pujwala, de vader van Asifa.

screenshot uit Youtube video door Dhruv Rathee

‘Indian Police force has become a puppet in the hands of our politicians and netas. Why has that happened? How can it be changed? I discuss the history of Police Reforms and what exactly we need to change to make them better and independent for politicians. ‘

screenshot uit Youtube video door Dhruv Rathee​

Geen alleenstaand geval

De zaak van Asifa is nationaal nieuws geworden en dat leidt tot massale protesten georganiseerd in steden als Delhi, Mumbai en Kolkata, maar ook in de deelstaat Uttar Pradesh. In die laatste staat is de aanleiding een andere vreselijke verkrachting die plaatsvond in Unnao.

In juni 2017 beschuldigde een tiener Kuldeep Singh Sengar, een BJP-verkozene van het kiesdistrict, van verkrachting. Deze week is er na een jaar eindelijk een aanklacht opgesteld tegen de 50-jarige BJP-politicus.

De 55-jarige vader van het slachtoffer werd een week geleden in elkaar geslagen door de broer van de beschuldigde Kuldeep Singh Sengar. De politie arresteerde de vader daar ook nog eens voor en gooide hem in de gevangenis, van waar hij zondagnacht met spoed naar het ziekenhuis gebracht werd. Hij stierf maandag aan zijn verwondingen.

Het meisje probeerde niet veel later zelfmoord te plegen, recht tegenover het huis van de deelstaatpremier van Uttar Pradesh, Yogi Adityanath. Adityanath is een politieke monnik, die vorig jaar als deelstaatpremier aangeduid werd door Indiaas permier Modi. Het meisje ondernam haar wanhoopsdaad omdat er na een jaar nog steeds geen actie ondernomen was tegen de beschuldigden en er niemand aandacht schonk aan haar verhaal, zei ze aan ANI NEWS . Ook speelde de dood van haar vader wellicht een rol. Een dag later werden Kuldeep Singh Sengar, zijn broer Atul Singh en drie anderen gearresteerd op beschuldiging van betrokkenheid bij de zaak. Onderzoek werd van de lokale politie-eenheid van Uttar Pradesh overgedragen aan het CBI, het centrale inlichtingenbureau, en loopt volop verder.