‘8 op 10 Vlamingen willen vluchtelingen helpen’

Acht op de tien 10 Vlamingen willen vluchtelingen helpen. Dat blijkt uit een enquête van 11.11.11. Een meerderheid vindt ook dat politici het migratievraagstuk te negatief benaderen.

  • Frederic Hamelin CC BY-NC-ND 2.0 Malinese zangeres en VN-ambassadrice Rokia Traoré Frederic Hamelin CC BY-NC-ND 2.0

‘Er is dikwijls te horen dat er geen draagvlak bij de bevolking is om vluchtelingen op te vangen’, zegt Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur van 11.11.11. ‘Maar de resultaten van dit onderzoek bevestigen wat we al langer in bredere kringen opvangen. Acht op de tien Vlamingen vinden het belangrijk om solidariteit te tonen met mensen die het moeilijk hebben en willen vluchtelingen helpen.’

Positieve uitdaging

Volgens dezelfde enquête, die bij duizend mensen werd afgenomen, vindt 57 procent van de Vlamingen dat politici het migratievraagstuk te veel als een probleem zien en te weinig als een positieve uitdaging. Ongeveer evenveel Vlamingen vinden dat de problemen uitvergroot worden en dat het positieve nieuws te weinig aandacht krijgt.

‘57 procent van de Vlamingen vindt dat politici het migratievraagstuk te veel als een probleem zien en te weinig als een positieve uitdaging’

‘We moeten met andere woorden het frame veranderen’, zegt Vanden Berghe. Bijna drie kwart van de Vlamingen vindt dat Europa moet voorzien in veilige toegangswegen.

Zeven op de tien Vlamingen stellen ook dat Europa niet langer een beroep mag doen op regimes die de mensenrechten niet respecteren.

11.11.11 klaagt al langer aan dat Europa samenwerkt met regeringen aan haar grenzen om vluchtelingen buiten te houden. Italië doet daarvoor zelfs een beroep op milities en smokkelbendes in Libië.

Najaarscampagne

Voor Vanden Berghe toont de enquête ‘dat er een draagvlak bestaat voor een beleid dat de grondoorzaken aanpakt, mensenrechten centraal zet en zorgt voor veilige en legale routes zodat vluchtelingen en migranten niet sterven onderweg.’

Op 16 september start 11.11.11 zijn najaarscampagne, die rond vluchtelingen draait, met een evenement in De Roma in Antwerpen. Gastsprekers zijn de Nederlandse migratieonderzoeker Leo Lucassen, de Frans-Senegalese schrijfster Fatou Diome en de Malinese zangeres en VN-ambassadrice Rokia Traoré. Nadien volgt een concert van de Rokia Traoré.

LEES OOK

SP Groningen (CC BY-NC-ND 2.0)
Maak kennis met Gastvrij Netwerk vzw, de koepel van autonome lokale vrijwilligersorganisaties met een hart voor vluchtelingen in Vlaanderen en Brussel.
© Brecht Goris
‘Natuurlijk verdient Eugène Djangmah het om hier te blijven, maar wat ik wil benadrukken is: ook zoveel andere kinderen en jongeren.’ MO*columniste Ikrame Kastit eist de echte toep
CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
De Europese Unie en haar lidstaten willen koste wat het kost een herhaling van het scenario 2015 voorkomen, toen honderdduizenden vluchtelingen Europa binnentrokken.
Public domain (CC0)
Beste meneer Zinzen, ik moet eerlijk toegeven dat ik, toen ik de titel van uw artikel “Leer je talen, vreemdeling!” las, bijna achterover viel en al helemaal wanneer u beweerde dat ande