Vermijdbare ziektes kunnen opnieuw veel slachtoffers maken

80 miljoen baby’s in gevaar door tijdelijke stop van vaccinaties

Albert González Farran - UNAMID (CC BY-NC-ND 2.0)

Minstens 80 miljoen kinderen jonger dan een jaar lopen het risico op ziekten zoals difterie, mazelen en polio. De COVID-19-pandemie heeft de routine in vaccinatieschema’s verstoord.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Unicef en Gavi, the Vaccine Alliance waarschuwen dat vermijdbare ziekten zoals mazelen, hersenvliesontsteking en polio terug veel slachtoffers kunnen maken als de routinematige vaccinatieprogramma’s in verschillende landen wereldwijd – zowel arm als rijk – niet snel opnieuw worden opgestart.

Door de sociale afstandsregels zijn in minstens 68 landen de vaccinatieprogramma’s onderbroken en dat brengt naar schatting 80 miljoen kinderen in gevaar.

Immunisatie

Sinds maart 2020 zijn vaccinatieprogramma’s voor kinderen over de hele wereld verstoord geraakt op een manier die nooit eerder werd gezien sinds de opstart van de programma’s voor immunisatie in de jaren zeventig.

‘Immunisatie is een van de krachtigste en meest fundamentele instrumenten voor ziektepreventie in de geschiedenis van de volksgezondheid’

‘Immunisatie is een van de krachtigste en meest fundamentele instrumenten voor ziektepreventie in de geschiedenis van de volksgezondheid’, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de WHO. “De verstoring van deze programma’s door de COVID-19-pandemie dreigt tientallen jaren van vooruitgang tegen ziekten waar we een vaccin voor hebben, zoals de mazelen, teniet te doen.”

De redenen waarom het aantal vaccinaties daalt zijn divers. Sommige ouders willen het huis niet uit vanwege de afstandsregels of omdat ze bang zijn om besmet te geraken met het coronavirus. Ook zijn er minder gezondheidswerkers beschikbaar vanwege reisbeperkingen of herverdeling in de ziekenhuizen. Ook is er sprake geweest van een gebrek aan beschermende kledij. Ten slotte heeft ook het transport van de vaccins in sommige gevallen vertraging opgelopen.

Risico

‘We kunnen onze strijd tegen één ziekte niet ten koste laten gaan van de voorgang in onze strijd tegen andere ziekten’, zegt Henrietta Fore, directeur van Unicef. ‘We hebben vaccins tegen mazelen, polio en cholera. Hoewel de omstandigheden ons ertoe kunnen verplichten sommige immunisatie-inspanningen tijdelijk te onderbreken, moeten deze immunisaties zo snel mogelijk opnieuw worden opgestart, anders riskeren we de ene dodelijke uitbraak in te ruilen voor de andere.’

Deze week zal de WHO landen nieuw advies geven over het onderhouden van essentiële diensten tijdens de pandemie, inclusief aanbevelingen voor het veilig verstrekken van vaccins.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2745   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift