‘Polio kan uitgeroeid worden tegen 2005’

Nieuws

‘Polio kan uitgeroeid worden tegen 2005’

Gustavo Capdevila

04 augustus 2004

Het aantal besmettingen met polio kan dit jaar nog teruggedrongen worden, zo meent de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). De laatste obstakels worden uit de weg geruimd nu Nigeria zijn verzet opgeeft tegen het poliovaccin, zegt David Heymann, de polio-expert van de WGO. Polio of kinderverlamming, een besmettelijk virus zorgt voor spierverlamming bij vooral vijf- tot twaalfjarigen, zou tegen 2005 zelfs helemaal uitgeroeid kunnen zijn.

Afgelopen weekend krijgen kinderen in het noorden van Nigeria opnieuw een prik tegen polio. De inentingen lagen daar al een jaar stil als gevolg van wilde geruchten dat het vaccin hiv veroorzaakte en meisjes onvruchtbaar maakte. Nadat de gouverneurs van enkele islamitische deelstaten de inentingcampagne stopzetten, stelde de Nigeriaanse regering een onderzoek in. Dat zuiverde de inentingcampagne van elke blaam.

Afgelopen weekend diende Ibrahim Shekaru, de gouverneur van de weigerachtige deelstaat Kano, zelf een vaccin toe aan vier kinderen. Het startschot voor de finale uitroeiing van de ziekte in Nigeria, denkt Heymann. “Er is nog wat weerstand van enkele religieuze leiders, maar de Nigeriaanse pers is heel positief.” Nigeria is goed voor het gros van de 538 gevallen van polio die dit jaar geregistreerd werden.

Volgens Heymann gaat Nigeria nu snel zijn achterstand inhalen op de rest van West-Afrika en ligt de weg open naar een gecoördineerde inentingcampagne in 22 landen in West- en Centraal-Afrika, gepland van september tot november. Polio komt verder enkel nog voor in een handvol landen, waaronder India, Pakistan, Afghanistan en Egypte. “We geloven dat de besmettingen daar de komende maanden kan stopgezet worden,” zegt Heymann. Het doel van de wereldwijde campagne tegen polio – complete uitroeiing tegen 2005 – is opnieuw haalbaar, maar kan pas in 2006 met volledige zekerheid bevestigd worden. (MM)