Armere mensen worden harder getroffen

90 procent van de mensheid krijgt te maken met droogte en hitte

Pixabay

 

De toenemende impact van hitte en droogte samen zal in de toekomst meer dan 90 procent van de wereldbevolking treffen, waarschuwt de Universiteit van Oxford. Daardoor dreigt de ongelijkheid toe te nemen en krijgt de natuur het moeilijker om CO2 op te nemen uit de atmosfeer.

Er is al heel wat onderzoek gedaan naar de impact van de toenemende droogte en hitte apart, maar de Britse onderzoekers bestudeerden voor het eerst de gecombineerde impact. Daaruit blijkt dat beide problemen elkaar gevoelig versterken. En omdat armere mensen en de plattelandsbevolking meer risico lopen, dreigt ook de sociale ongelijkheid toe te nemen, zeggen ze.

Sneeuwbaleffect

In het scenario met de meeste uitstoot zullen de gevolgen van de gecombineerde effecten van opwarming en slinkende waterreserves met een factor 10 toenemen. Maar ook in het meest optimistische klimaatscenario wordt nog altijd meer dan 90 procent van de wereldbevolking en de wereldeconomie blootgesteld aan toenemende gevolgen.  

En dat is nog niet alles, zegt hoofdonderzoeker Jiabo Yin, want de toenemende hitte en droogte bedreigen ook de capaciteit van de natuur om CO2 uit de atmosfeer te halen. Daardoor dreigt een sneeuwbaleffect te ontstaan dat de klimaatverandering verder aanzwengelt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.