Ngo Plan International trekt aan de alarmbel

928 miljoen mensen lijden honger – 70 procent zijn meisjes en vrouwen

© Plan International

Wereldwijd hebben 928 miljoen mensen te kampen met honger. In zeven op de tien gevallen gaat het om meisjes en vrouwen, want ‘als voedsel schaars is, eten meisjes vaak als laatste’. Kinder- en meisjesrechtenorganisatie Plan International trekt aan de alarmbel.

In landen zoals Mali en Ethiopië, Haïti en Laos neemt honger ongeziene proporties aan, stelt Plan International. De ngo trekt aan de alarmbel over een hongercrisis die wordt veroorzaakt door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de klimaatverandering en het coronavirus: dit alles heeft geleid tot een ongeziene escalatie van de voedselonzekerheid. 

Meisjes en vrouwen lijden het hardst, stelt Plan International vast in de landen en de projecten waar de ngo actief is. ‘Wanneer voedsel schaars is, eten meisjes vaak minder en eten ze als laatste’, zegt Isabelle Verhaegen, directeur van Plan International België. 

‘Wanneer voedsel schaars is, eten meisjes vaak minder en eten ze als laatste.’

Wereldwijd swingen de voedselprijzen de pan uit en volgens de getuigenissen die Plan International kon optekenen, eten meisjes vaak niet alleen als laatste, bijvoorbeeld om zo een eigen kind te voeden, maar lopen ze ook andere risico’s. Zo mogen ze vaak niet meer naar school omdat ze moeten werken. 

Klimaatverandering en oorlog

De oorzaken van deze hongercrisis zijn veelvuldig en complex. Zo leidt klimaatverandering tot stormweer en droogte, waardoor wereldwijd oogsten vernield worden. Maar ook de oorlog in Oekraïne heeft duidelijke gevolgen.

‘De Oekraïense oogst voedt normaal 400 miljoen mensen’, zegt Unni Krishnan, Humanitair Directeur bij Plan International. ‘Elke dag dat het conflict voortduurt, zijn de verwoestende gevolgen meer en meer voelbaar. De snel stijgende voedselprijzen maken een slechte situatie nog veel ernstiger.’

Honger neemt toe

Volgens de VN lijden vandaag 928 miljoen mensen honger – een toename van 148 miljoen tegenover vorig jaar. 

‘De snel stijgende voedselprijzen maken een slechte situatie nog veel ernstiger.’

Plan International werkt wereldwijd in zeventien van de zwaarst getroffen gebieden met programma’s rond schoolmaaltijden en andere voedselpakketten. Op plaatsen getroffen door droogte werkt de ngo zelfs met de distributie van zaden of vee, zoals koeien of schapen.

‘Door te voorzien in deze basisbehoeften van gezinnen, kunnen we ernstige gevolgen voor meisjes voorkomen’, zegt Isabelle Verhaegen nog. ‘Enkel zo komen hun gezondheid, onderwijs en persoonlijke ontwikkeling niet in het gedrang.’ 

Plan International België is deze week gestart met een fondsenwerving.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.