96 procent minder schaliegas in Californië dan gedacht

De ooit veelbelovende Monterey-laag in Californië zal 96 procent minder olie leveren dan oorspronkelijk gedacht, zegt de Amerikaanse Dienst voor Energie-Informatie (EIA). Een flinke klap voor de schaliegassector, die de laag als een “nieuwe goudmijn” had geadverteerd.

De laag zal volgens nieuwe schattingen van de EIA zo’n 600 miljoen vaten olie leveren, zegt de krant Los Angeles Times, veel minder dan de 13,7 miljard vaten waar de eerste schattingen op uitkwamen. De nieuwe schatting zou volgende maand publiek gemaakt worden.

Een klap voor de oliesector, die zich sterk had gemaakt dat de “nieuwe goudmijn” 2,8 miljoen banen zou opleveren voor Californië en jaarlijks meer dan 24 miljard dollar aan inkomsten voor de staatskas zou opbrengen.

Moeilijk op te pompen

De Monterey-laag bevat wel degelijk heel wat olie, naar schatting twee derden van alle reserves in het land. Oliebedrijven roemden de laag als garantie op energie-onafhankelijkheid van de VS. Maar het bedrijf dat de eerste schattingen uitvoerde voor de overheid, ging ervan uit  dat de olie in de laag even makkelijk te recupereren zou zijn als in andere schaliegasformaties.

Dat was buiten de specifieke geologie van de Monterey-laag gerekend. In tegenstelling tot andere lagen in bijvoorbeeld Texas, die geologisch relatief vlak zijn, is de Monterey-laag door seismische activiteit flink dooreen geschud. De olielagen zijn daardoor meer gefragmenteerd, dieper en moeilijker bereikbaar.

De oliesector maakt zich sterk dat, naarmate de technologie verbetert, ze op termijn toch nog een groot deel van de olielagen zal kunnen aanboren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.