Steekproef van 88.125 klimaatstudies

99,9 procent van de klimaatstudies is het eens: mens veroorzaakt klimaatcrisis

pxfuel (CC0)

Amper 4 van de 3000 bestudeerde studies bleken sceptisch over de menselijke rol in de klimaatcrisis.

Meer dan 99,9 procent van de wetenschappelijke artikels is het erover eens dat de huidige klimaatverandering voornamelijk wordt veroorzaakt door mensen. Dat blijkt uit een steekproef van maar liefst 88.125 klimaatstudies die door collega-wetenschappers getoetst werden op hun kwaliteit.

Er zijn mensen die ontkennen dat de klimaatverandering aan de gang is, of dat menselijke activiteit er de oorzaak van is.

Maar deze “klimaatontkenners” vinden steeds moeilijker wetenschappelijke argumenten voor hun beweringen. Zeker sinds 2013: toen bleek uit een gelijkaardige studie dat 97 procent van alle studies die tussen 1991 en 2012 gepubliceerd werden over het klimaat, het idee ondersteunden dat menselijke activiteiten aan de oorzaak liggen van de klimaatverandering.

Toch wijzen peilingen nog steeds op twijfel in de publieke opinie en beweren sommige politici of influencers dat er nog discussie zou bestaan onder wetenschappers over de klimaatverandering of de rol van de mens erin.

Ten onrechte, zo blijkt uit een nieuw, geactualiseerd overzicht van de wetenschappelijke literatuur dat de Universiteit van Cornwall opstelde. Die selecteerde 3000 willekeurige studies uit de 88.125 studies over de klimaatverandering tussen 2012 en november 2020.

Daarvan bleken er amper vier sceptisch over de menselijke rol in de klimaatcrisis. De wetenschapper besluiten dat 99,9 procent van die studies het dus eens is over de menselijke rol.

Volgens onderzoeker Benjamin Houlton is die conclusie van groot belang. ‘Het is cruciaal om de rol van de uitstoot van broeikasgassen te erkennen, zodat we snel nieuwe oplossingen kunnen aanjagen’, zegt hij. ‘We zijn immers nu al realtime getuige van de verwoestende gevolgen van klimaatrampen voor bedrijven, mensen en de economie.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.