Aanmoedigingsprijs onderzoeksjournalistiek voor MO*artikel 'Reynders spot met het parlement'

Nieuws

Aanmoedigingsprijs onderzoeksjournalistiek voor MO*artikel 'Reynders spot met het parlement'

Vrijdagavond 19 november werden in Gent tijdens de conferentie van de Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek (VVOJ) de prijzen voor de beste journalistieke onderzoeksproducties uitgereikt. De Belgische journalisten Mathias Bienstman en Berber Verpoest wonnen de aanmoedigingsprijs. Nederlanse journalisten kaapten 'De Loep' weg voor beste audio-visuele productie en beste tekstproductie.

De jonge journalisten Mathias Bienstman en Berber Verpoest wonnen de VVOJ-aanmoedigingsprijs met het artikel ‘Reynders spot met het parlement’ dat in het maartnummer van MO* verscheen. In het onderzoeksartikel werd de rol van de Belgische minister van financiën Didier Reynders blootgelegd bij de benoeming van banktoezichthouders. De journalisten onderzochten wat de regering deed met de verkregen mandaten bij de grootbanken die tijdens de bankencrisis 2008 met belastingsgeld gered werden. Het onderzoek kreeg steun van het Fonds Pascal Decroos. De aanmoedigingsprijs is 750 euro waard.

De onthullingen over misbruik in de katholieke kerk door Joep Dohmen van NRC Handelsblad en Robert Chesal van de Wereldomroep zijn bekroond met ‘De Loep’ voor de beste tekstproductie. ‘De Loep’ voor audiovisuele producties ging naar verslaggever Ton van der Ham en researchers Anique van de Bosch en Manon Blaas (Zembla) voor hun productie ‘Vieze ziekenhuizen’. De prijzen zijn telkens 1.500 euro waard.