Aanpassing aan klimaatverandering veroorzaakt nieuwe problemen

Aanpassing aan de klimaatverandering veroorzaakt nieuwe problemen, zegt een nieuwe studie van de Universiteit van East Anglia. Zo zullen Britse landbouwers hun voordeel doen bij een opwarming, maar net die toegenomen activiteit brengt het milieu nog verder in de problemen.

  • Cgoodwin (cc by-sa 4.0) In sommige delen van Groot-Brittannië wordt een grotere veestapel mogelijk. Maar meer landbouw en veeteelt betekent namelijk meer nitraten en fosfaten in de rivieren. Cgoodwin (cc by-sa 4.0)

‘De klimaatverandering is nog iets gecompliceerder dan we aanvankelijk dachten’, zegt hoofdonderzoeker Carlo Fezzi van de School voor Milieuwetenschappen van de Universiteit van East Anglia. ‘We moeten niet alleen rekening houden met de rechtstreekse impact van de klimaatverandering, maar ook met de manier waarop mensen op zo’n verandering reageren – de impact van adaptatie.’

Hij spreekt van een ‘totaal nieuwe dimensie in het debat over klimaatverandering en adaptatie.’

Landbouw en waterkwaliteit

De onderzoekers richtten zich op de interactie tussen grondgebruik in de landbouw en de kwaliteit van rivierwater in Groot-Brittannië sinds de jaren zeventig. Landbouw en waterkwaliteit zijn domeinen waar de klimaatverandering een grote impact zal hebben.

Via computermodellen probeerden ze niet alleen te voorspellen wat de impact van de klimaatverandering op de landbouw zou zijn maar ook welke gevolgen die impact op de landbouw op de waterkwaliteit zou hebben.

Een temperatuurstijging van 1 tot 3 graden Celsius zal vooral positieve gevolgen hebben voor de Britse landbouw. In sommige delen van Groot-Brittannië worden aanzienlijk grotere oogsten en een grotere veestapel mogelijk door die opwarming.

Net die intensifiëring van de landbouw voert de druk op het milieu nog op, zeggen de onderzoekers. De waterkwaliteit zou fors dalen. Meer landbouw en veeteelt betekent namelijk meer nitraten en fosfaten in de rivieren.

De onderzoekers verwachten dat soort onrechtstreekse gevolgen ook buiten de landbouw. Ook de visserij, bosbouw en gezondheidszorg zullen zich flink moeten aanpassen, telkens met grote negatieve gevolgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.