Aantal asielzoekers in Latijns-Amerika stijgt spectaculair

Nieuws

Stijging van 2000 per jaar naar 2000 per week op zes jaar tijd

Aantal asielzoekers in Latijns-Amerika stijgt spectaculair

Aantal asielzoekers in Latijns-Amerika stijgt spectaculair
Aantal asielzoekers in Latijns-Amerika stijgt spectaculair

IPS

24 oktober 2019

Het aantal asielzoekers in Latijns-Amerika is de afgelopen zes jaar gestegen van 2000 per jaar naar 2000 per week. De asielstelsels in de opvanglanden zitten aan hun maximumcapaciteit.

© Arcos / Unicef

Kinderen uit Venezuela steken de grens over om naar school te gaan in het Colombiaanse Cúcuta.

© Arcos / Unicef

Het aantal asielzoekers in Latijns-Amerika is in de afgelopen zes jaar gestegen van 2000 per jaar naar 2000 per week. De asielstelsels zitten aan hun maximumcapaciteit.

Volgens het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR zijn er nu 1,3 miljoen asielzoekers en 644.000 vluchtelingen in Latijns-Amerika.

Zo’n forse stijging van asielaanvragen deed zich nog niet voor in de regio. De oorzaak is de moeilijke situatie in Venezuela, Nicaragua en het noorden van Centraal-Amerika (Guatemala, El Salvador en Honduras), zegt de UNHCR.

De asielstelsels in de regio draaien op volle toeren. Om de toevloed het hoofd te bieden en de aanpak op elkaar af te stemmen, kwamen vertegenwoordigers van twintig Latijns-Amerikaanse landen bijeen in Mexico-Stad.

Eerlijk en efficiënt

Het doel van het agentschap en verschillende landen is ervoor te zorgen dat asielstelsels in de regio “eerlijk en efficiënt” zijn”, zegt Mark Manly, UNHCR-verantwoordelijke voor Mexico.

“In het verleden hebben we ons vooral gericht op toegang tot de vaststellingsprocedures en respect voor een behoorlijke juridische procedure. Nu moeten we ons ook richten op efficiëntiemaatregelen om het groeiende aantal asielaanvragen op het continent te verwerken.”

Noordelijke Driehoek

Volgens de VN hebben 2,3 miljoen mensen de afgelopen drie jaar Venezuela verlaten.

In de zogeheten Noordelijke Driehoek van Centraal-Amerika (Guatemala, El Salvador en Honduras) gaan mensen al jaren op de vlucht voor het vele geweld. De landen staan bovenaan de internationale rangschikking van het hoogste aantal moorden per 100.000 inwoners.

Daarbovenop kwamen de zware politieke en economische crisis in Venezuela en Nicaragua.
Venezuela spant de kroon. Volgens de VN hebben 2,3 miljoen mensen de afgelopen drie jaar Venezuela verlaten, een in Latijns-Amerika nooit eerder geziene migratiegolf.

Verklaring van Brazilië

Vijf jaar geleden ondertekenden 28 landen en drie territoria in Latijns-Amerika en de Caraïben de Verklaring van Brazilië. Dat leidde tot de lancering van het Programma voor Kwaliteitsasiel. Dat wil de procedures efficiënter maken en geleidelijk tot uniforme asielstelsels komen.

De recente bijeenkomst in Mexico-Stad was tegelijk een voorbereiding op het eerste Wereldvluchtelingenforum, dat op 17 en 18 december in Genève plaatsvindt.