Stijging van 2000 per jaar naar 2000 per week op zes jaar tijd

Aantal asielzoekers in Latijns-Amerika stijgt spectaculair

© Arcos / Unicef

Kinderen uit Venezuela steken de grens over om naar school te gaan in het Colombiaanse Cúcuta.

Het aantal asielzoekers in Latijns-Amerika is in de afgelopen zes jaar gestegen van 2000 per jaar naar 2000 per week. De asielstelsels zitten aan hun maximumcapaciteit.

Volgens het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR zijn er nu 1,3 miljoen asielzoekers en 644.000 vluchtelingen in Latijns-Amerika.

Zo’n forse stijging van asielaanvragen deed zich nog niet voor in de regio. De oorzaak is de moeilijke situatie in Venezuela, Nicaragua en het noorden van Centraal-Amerika (Guatemala, El Salvador en Honduras), zegt de UNHCR.

De asielstelsels in de regio draaien op volle toeren. Om de toevloed het hoofd te bieden en de aanpak op elkaar af te stemmen, kwamen vertegenwoordigers van twintig Latijns-Amerikaanse landen bijeen in Mexico-Stad.

Eerlijk en efficiënt

Het doel van het agentschap en verschillende landen is ervoor te zorgen dat asielstelsels in de regio “eerlijk en efficiënt” zijn”, zegt Mark Manly, UNHCR-verantwoordelijke voor Mexico.

“In het verleden hebben we ons vooral gericht op toegang tot de vaststellingsprocedures en respect voor een behoorlijke juridische procedure. Nu moeten we ons ook richten op efficiëntiemaatregelen om het groeiende aantal asielaanvragen op het continent te verwerken.”

Noordelijke Driehoek

Volgens de VN hebben 2,3 miljoen mensen de afgelopen drie jaar Venezuela verlaten.

In de zogeheten Noordelijke Driehoek van Centraal-Amerika (Guatemala, El Salvador en Honduras) gaan mensen al jaren op de vlucht voor het vele geweld. De landen staan bovenaan de internationale rangschikking van het hoogste aantal moorden per 100.000 inwoners.

Daarbovenop kwamen de zware politieke en economische crisis in Venezuela en Nicaragua.
Venezuela spant de kroon. Volgens de VN hebben 2,3 miljoen mensen de afgelopen drie jaar Venezuela verlaten, een in Latijns-Amerika nooit eerder geziene migratiegolf.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Verklaring van Brazilië

Vijf jaar geleden ondertekenden 28 landen en drie territoria in Latijns-Amerika en de Caraïben de Verklaring van Brazilië. Dat leidde tot de lancering van het Programma voor Kwaliteitsasiel. Dat wil de procedures efficiënter maken en geleidelijk tot uniforme asielstelsels komen.

De recente bijeenkomst in Mexico-Stad was tegelijk een voorbereiding op het eerste Wereldvluchtelingenforum, dat op 17 en 18 december in Genève plaatsvindt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.