Wereldgezondheidsorganisatie lanceert actieplan

Aantal malariagevallen stijgt weer

Pixabay / CC0 Creative Commons

 

Wereldwijd stijgt het aantal malaria-infecties. In de afgelopen jaren was juist een daling ingezet. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt met een actieplan.

In 2017 steeg het aantal malariagevallen van 217 miljoen naar 219 miljoen, blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers. Het is het tweede jaar op rij waarin sprake is van een stijging. Tot 2016 sprake was van een daling. In 2010 werden er 239 miljoen infecties geregistreerd en in 2015 214 miljoen.

Afrika

Ongeveer 70 procent van alle doden viel in 2017 in India en tien Afrikaanse landen: Burkina Faso, Kameroen, de Democratische Republiek Congo, Ghana, Mali, Mozambique, Niger, Nigeria, Oeganda en Tanzania.

India boekte echter vooruitgang door het aantal infecties in 2017 met bijna een kwart te verminderen. In de Afrikaanse landen was sprake van een stijging.

Een positieve ontwikkeling is dat Paraguay malariavrij is verklaard. Daarmee is het het eerste land in de Amerika’s dat deze status krijgt in 45 jaar tijd. Het aantal landen dat malaria bijna geëlimineerd heeft, is nu gegroeid van 37 naar 46. Drie landen, Algerije, Argentinië en Oezbekistan hebben een officiële malariavrij-certificering aangevraagd bij de WHO.

Geldgebrek

De financiering voor malariabestrijding is afgevlakt, zegt de WHO, die geldgebrek als een van de belangrijkste oorzaken van de stijging aanwijst. Van de 3,1 miljard dollar die in 2017 beschikbaar was, was 28 procent afkomstig van overheden in landen die kampen met malaria. De Verenigde Staten blijven de grootste donor, met een bijdrage van 1,2 miljard (39 procent) in 2017.

Tegen 2020 is er jaarlijks minstens 6,6 miljard dollar nodig, zegt de WHO. Dat is ruim dubbel zoveel als het huidige budget. De gezondheidsorganisatie wil per land een plan van aanpak introduceren om preventie, behandeling en financiering te verbeteren.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3174   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift