Aantal vluchtelingen Centraal-Amerika stijgt met bijna 60 procent

© IM Swedish Development Partner (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Het aantal mensen dat in Centraal-Amerika geweld ontvlucht is in een jaar tijd met bijna 60 procent gestegen. Vluchtelingen komen onder meer uit Guatemala, El Salvador en Honduras, zegt de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR).

Eind vorig jaar waren meer dan 294.000 asielzoekers en vluchtelingen uit het noorden van Centraal-Amerika geregistreerd, 58 procent meer dan in het jaar daarvoor. Onder deze asielzoekers zijn veel vrouwen en kinderen, zegt de UNHCR.

‘We horen herhaaldelijk van mensen die bescherming vragen, inclusief steeds meer kinderen, dat ze bang zijn voor gedwongen rekrutering door criminele bendes en doodsbedreigingen’, zegt Aikaterini Kitidi, woordvoerder van de UNHCR in Genève.

Costa Rica en Panama

‘Op hun vlucht krijgen ze te maken met talloze gevaren, inclusief geweld door criminelen. Vooral vrouwen lopen het risico op seksueel misbruik of uitbuiting’, zegt Kitidi. Mensen hebben volgens haar soms het gevoel geen keuze te hebben, als ze naar meer noordelijke landen zoals Belize, Mexico en de Verenigde Staten reizen.

Tussen 2011 en 2017 ging het om 350.000 aanvragen, waarvan meer dan 130.000 alleen in 2017.

Steeds meer mensen zoeken daarnaast bescherming in het zuiden: zij vluchten naar Costa Rica en Panama.

Het aantal asielaanvragen uit de regio neemt wereldwijd toe. Tussen 2011 en 2017 ging het om 350.000 aanvragen, waarvan meer dan 130.000 alleen in 2017.

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift