Gevolg van economische vertraging in regio

(Te) snelle stijging aantal zelfstandigen in Latijns-Amerika wijst op toename informeel werk

© ILO

 

Het aantal zelfstandigen in Latijns-Amerika neemt te snel toe. Het wijst op een toename van informeel werk, waarschuwt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). De economische vertraging in Latijns-Amerika doet de kwaliteit van de banen achteruitgaan, stelt de ILO vast in haar jongste rapport over de regio.

De afgelopen vijf jaar steeg het aantal werknemers in Latijns-Amerika licht, met 1,8 procent. Dat is minder dan de toename van het aantal zelfstandigen, die 2,2 procent bedroeg, blijkt uit het ILO-rapport. 

Het aandeel van de zelfstandigen in de beroepsactieve bevolking neemt daardoor toe, van 21,1 procent in 2012 naar 23 procent in 2018. Het aandeel van de werknemers daalde in dezelfde periode van 50,4 naar 47,3 procent.

Meer informele arbeid

Vaak gaat zelfstandig werk dat gepaard met meer informele arbeid, benadrukt het rapport. Nieuwe banen zijn vooral precaire banen, zegt ILO-econoom Hugo Ñopo, coördinator van het rapport.

Ook de structuur van de banen daalt in kwaliteit. In tien van de elf landen waarvoor gegevens beschikbaar zijn, is het percentage werknemers “dat minder dan 35 uur werkt maar meer wil werken” toegenomen.

De werkloosheid in de regio steeg vorig jaar licht, van 8 naar 8,1 procent, maar door de economische vertraging kan die dit jaar oplopen tot 8,4 procent, waarschuwt het rapport.

Latijns-Amerika en de Caraïben hebben een beroepsactieve bevolking van 313,4 miljoen. Daarvan zijn er 288,1 miljoen aan het werk, 25,3 miljoen mensen zijn werkloos.
 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift