Aardbevingen treffen vijfde van Turkse voedselproductie

Nieuws

Meer dan een derde van de bevolking in de zwaarst getroffen provincies is afhankelijk van landbouw

Aardbevingen treffen vijfde van Turkse voedselproductie

Aardbevingen treffen vijfde van Turkse voedselproductie
Aardbevingen treffen vijfde van Turkse voedselproductie

IPS

07 april 2023

De verwoestende aardbevingen in het zuiden van Turkije hebben ook gevolgen voor de voedselproductie in het land. Een eerste beoordeling spreekt van ernstige schade aan de landbouw en visserij. Meer dan 20% van de Turkse landbouwproductie is beschadigd.

Yücel Ünlü / Pixabay (CC0)

Angoraschapen in Turkije. De aardbeving heeft ook de veeteelt getroffen, stelt de FAO, met veel gewonde dieren en vernielde stallen tot gevolg.

Yücel Ünlü / Pixabay (CC0)

De verwoestende aardbevingen in het zuiden van Turkije hebben ook gevolgen voor de voedselproductie in het land. Een eerste beoordeling spreekt van ernstige schade aan de landbouw en visserij, met meer dan 20 procent van de Turkse landbouwproductie beschadigd.

De aardbeving van 6 februari heeft niet alleen duizenden slachtoffers gemaakt en steden vernield, maar ook belangrijke landbouwregio’s getroffen. De regio staat bekend als de vruchtbare halve maan van Turkije en is goed voor bijna 15 procent van de totale Turkse landbouwopbrengst.

Een eerste beoordeling door de voedsel- en landbouworganisatie van de VN (FAO) wijst op aanzienlijke gevolgen voor de landbouw, met voorlopige schattingen van 5,1 miljard dollar aan verliezen voor de sector. Er is naar schatting voor 1,3 miljard dollar schade aan vernietigde voorraden, oogsten, vee en infrastructuur.

Veeteelt

Meer dan een derde van de bevolking in de zwaarst getroffen provincies woont op het platteland en is voor het levensonderhoud afhankelijk van de landbouw. Verstoorde toeleveringsketens en financiële problemen maken het moeilijker voor gezinnen op het platteland om toegang te krijgen tot zaaigoed en andere benodigdheden.

De aardbeving heeft ook de veeteelt getroffen, stelt de FAO, met veel gewonde dieren en vernielde stallen tot gevolg. Gebrek aan voer en stalling en problemen met de vaccinatie doet de vrees voor mond-en-klauwzeer toenemen. Ook kweekvis den visserij delen in de klappen, met schade aan 34 kweekbedrijven en verschillende vissershavens.