Aardwarmte blijft IJsland voortstuwen

Nieuws

Aardwarmte blijft IJsland voortstuwen

Lowana Veal

11 oktober 2010

De IJslandse economie kreunt sinds de bankencrisis van oktober 2008. Maar op één terrein is ze niet te stuiten: geothermische energie.

Bij gebrek aan binnenlandse geothermieprojecten kijken IJslandse ingenieursbedrijven steeds meer naar het buitenland. Ze krijgen de steun van de regering en zelfs van de president om projecten binnen te halen.
Industrieminister Katrin Juliusdottir ontving vorige maand de Indiase energieminister Farooq Abdullah met de bedoeling nauwer te gaan samenwerken op het vlak van geothermische energie. Op de het Wereld Economisch Forum in Tianjin besprak president Olafur Ragnar Grimsson geothermieprojecten met de Chinese premier Wen Jiabao en tekende hij een akkoord voor een project in Binnen-Mongolië. Het IJslandse bedrijf Enex is al actief in Shaanxi in China en is ook betrokken bij het Mongolische project.

Afrika

IJsland kijkt nog verder. “In Oost-Afrika kan het gebruik van geothermische energie verschillende landen van hun energieschaarste verlossen”, zegt minister van Buitenlandse Zaken Ossur Skarphedinsson.
Staatsbedrijf Iceland GeoSurvey (ISOR) is een van de bedrijven die op een ruime ervaring kan bogen. Het was al betrokken bij geothermische projecten in meer dan veertig landen, onder meer China, Duitsland, Kenia, Oeganda, Djibouti en Nicaragua. Het is ook verantwoordelijk voor de meeste geothermieopleidingen aan de Universiteit van de Verenigde Naties.
Samen met het IJslandse ingenieursbedrijf Verkis heeft ISOR GeoThermHydro opgezet in Chili. Dat bedrijf kan het grootste deel van de ontwikkeling van geothermische en waterkrachtcentrales voor zijn rekening nemen.

Mitsubishi

In mei ondertekenden Reykjavik Energy en Mitsubishi Heavy Industries een samenwerkingsakkoord voor geothermische projecten in het buitenland. Daarbij zijn ook Iceland GeoSurvey en drie IJslandse ingenieursbedrijven betrokken, Mannvit, EFLA en Verkis, en een boorbedrijf en twee architectenbureaus.
Reykjavik Energy Invest (REI), de internationale arm van Reykjavik Energy, was tot nog toe vooral  actief in Djibouti. Mannvit werkt hoofdzakelijk in Hongarije, maar heeft ook kantoren in Duitsland en Groot-Brittannië. EFLA tekende in juni een samenwerkingsakkoord met een Kroatisch energiebedrijf en heeft in Turkije het bedrijf Turkison opgezet.
Reykjavik Geothermal werd in 2008 opgericht en doet alleen maar geothermische projecten in het buitenland, vooral in Abu Dhabi, Kenia, Papoea-Nieuw-Guinea en India. Envent werd opgericht door REI en Geysir Green Energy om geothermische projecten op de Filipijnen en in Indonesië uit te werken.
De bank Islandsbanki (voordien Glitnir) heeft sinds 2006 een speciaal team voor geothermische energie.