Abortuswet gaat Uruguayaanse feministen niet ver genoeg

Nieuws

Abortuswet gaat Uruguayaanse feministen niet ver genoeg

Raúl Pierri

19 oktober 2012

De nieuwe abortuswet gaat de Uruguayaanse feministen niet ver genoeg. De regeling betuttelt vrouwen die hun zwangerschap willen onderbreken, zeggen ze.

“Niemand is er tevreden mee”, zegt Martha Aguñín van de feministische organisatie Vrouwen en Gezondheid in Uruguay.
Volgens de nieuwe wet, die het Paraguayaanse parlement woensdag goedkeurde, mag abortus in de eerste twaalf weken. Abortus wordt niet uit de strafwet gehaald maar de strafwet wordt niet toegepast als de vrouw aan bepaalde vereisten beantwoordt.
Ze moet aan een arts “de economische, sociale, familiale of leeftijdsomstandigheden uiteenzetten die het volgens haar onmogelijk maken de zwangerschap voort te zetten”, zo staat in de nieuwe wet.

Vijf dagen bedenktijd

De arts moet daarop meteen een interdisciplinair team raadplegen, met daarin minstens een gynaecoloog, een psycholoog en sociaal deskundige. Dat team zal de vrouw vervolgens uitleg geven over de inhoud van de wet, de risico’s van een abortus en de alternatieven. De vrouw krijgt dan vijf dagen bedenktijd.
Dat team is de facto een rechtbank, zegt Aguñín. Vrouwen nemen dit soort beslissingen op “een gewetensvolle, volwassen en verantwoordelijke manier”. “We hebben het recht om te beslissen wanneer, hoe en hoeveel kinderen we krijgen, zonder dat we via een rechtbank moeten passeren die ons verplicht vijf dagen na te denken.”

Veto van president

De wet bepaalt ook dat zwangerschapsonderbreking enkel kan als het leven of de gezondheid van de moeder in gevaar is, wanneer de foetus niet levensvatbaar is of wanneer de zwangerschap een gevolg is van verkrachting.
Volgens Aguñín heeft de linkse coalitie die Uruguay sinds 2005 bestuurt, heel wat toegevingen moeten doen nadat een eerdere poging om een abortuswet goedgekeurd te krijgen in 2008 mislukte, als gevolg van een veto van toenmalig president Tabaré Vázquez (2005-2010). Huidig president José Mujica verzekerde dat hij zijn veto nu niet zou uitspreken.

Veilige beslissing

Ana Labandera, voorzitter van de organisatie Iniciativas Sanitarias, die gezondheidswerkers groepeert, noemt de wet “een belangrijke stap”, die het de vrouw mogelijk maakt “haar beslissingsproces over de onderbreking van de zwangerschap op een veilige manier en binnen de nationale gezondheidszorg af te ronden.”
De internationale humanitaire organisatie Dokters van de Wereld noemt de wet “een positief antecedent” voor heel Latijns-Amerika.
Uruguay is het vijfde Latijns-Amerikaanse land dat een abortus toestaat.