Activisten dagen regering-Trump voor rechter om Keystone XL

Milieuactivisten en inheemse groepen hebben twee rechtszaken aangespannen tegen de regering van de Amerikaanse president Donald Trump. Ze willen hiermee voorkomen dat de aanleg van de omstreden pijpleiding Keystone XL doorgaat.

  • Joe Brusky CC BY-NC 2.0 Joe Brusky CC BY-NC 2.0

De milieugroepen, waaronder de Sierra Club, het Center for Biological Diversity en Friends of the Earth, stellen dat het besluit van de regering-Trump genomen is op basis van een achterhaald milieuonderzoek uit januari 2014.

Tienduizenden vaten olie

Deze analyse is volgens de milieuactivisten incompleet en ontoereikend en onderschat de milieugevolgen van de pijpleiding.

De tweede rechtszaak is aangespannen door het Indigenous Environmental Network en de North Coast Rivers Alliance. Deze inheemse groepen stellen eveneens dat de regering de milieugevolgen bagatelliseert, en dat redelijke alternatieven niet overwogen zijn.

Sinds 1986 zijn door lekkage van pijpleidingen jaarlijks tienduizenden vaten olie en andere substanties weggelekt.

Op 24 maart gaf Trump toestemming voor Keystone XL. De pijpleiding, waarvan de aanleg eerder was stilgelegd door president Barack Obama, vormt een bedreiging voor water, wilde dieren en de openbare gezondheid, zeggen de tegenstanders.

Ze stellen ook dat met het besluit van de regering-Trump de nationale milieuwetgeving is overtreden.

Keystone XL moet zeer vervuilende teerzandolie uit Canada transporteren naar raffinaderijen in Texas.

De route van de pijpleiding kruist rivieren, stroompjes en moerassen die dienen als drinkwaterbron voor miljoenen mensen.

Langs de route leven ook verschillende zeldzame of bedreigde diersoorten. Sinds 1986 zijn door lekkage van pijpleidingen jaarlijks tienduizenden vaten olie en andere substanties weggelekt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift