Poolse houtkap in Bialowieza-woud is illegaal

De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie bestempelt de houtkap in het beschermde Białowieża woud “illegaal”. Een definitieve uitspraak wordt volgende maand verwacht.

Jacek Karczmarz (CC BY-SA 2.5)

Het Białowieża-woud in Polen is een van de laatste oerbossen in Europa en erkend als Unesco-werelderfgoed.

Polen ligt al stevig overhoop met de EU omwille van de Poolse hervorming van de Poolse instellingen, en ook het dossier-Białowieża lijkt van kwaad naar erger te gaan. De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie oordeelt vandaag (dinsdag) in zijn advies immers dat de Poolse houtkap in het woud de Europese Richtlijnen schendt.

De definitieve uitspraak van het hof volgt pas volgende maand, maar doorgaans wordt het advies van de advocaat-generaal gevolgd.

Ecologische parel

Het Białowieża-woud in Polen is een van de laatste oerbossen in Europa en erkend als Unesco-werelderfgoed. Het woud is al duizenden jaren oud en strekt zich uit over 150.000 hectare, tot over de grens met Wit-Rusland. Daar is het integraal beschermd als natuurpark.

Er leven zo’n twintigduizend diersoorten. Ze leven er tussen de hoogste bomen van Europa: zilversparren tot 50 meter hoog en eiken en essen tot 40 meter.

Er leven zo’n twintigduizend diersoorten, waaronder 250 vogelsoorten en 62 zoogdiersoorten, waaronder wolven, lynxen, herten en everzwijnen, en ook zo’n 450 Europese bizons. Ze leven er tussen de hoogste bomen van Europa: zilversparren tot 50 meter hoog en eiken en essen tot 40 meter.

Het woud lijdt onder een keverplaag, waardoor volgens wetenschappers zo’n 40.000 kubieke meter hout gekapt moet worden om de plaag te bestrijden. Maar de Poolse regering gaat veel verder en geeft houtkapbedrijven toegang tot meer dan 180.000 kubieke meter hout over de volgende tien jaar, ook in de meest waardevolle delen van het woud.

Internationale regels

Milieuverenigingen zijn dan ook erg tevreden met het advies. ‘Dit advies ligt in de lijn van de Poolse wetgeving, internationale verdragen en de wetenschap’, zegt Dariusz Gatkowski van het Wereldnatuurfonds (WWF). ‘Het bevestigt wat we bij het WWF al lang zeggen: dat de Poolse regering de houtkap in het woud illegaal heeft doen toenemen en zo het best bewaarde laaglandwoud in Europa in gevaar heeft gebracht. We gaan er dan ook van uit dat het definitieve vonnis dit advies volgt.’

Het WWF roept de Poolse minister Henryk Kowalczyk op om de groei van de houtproductie terug te draaien en zelfs het bestaande nationale park uit te breiden.

Waarschuwing

De uitspraak van de advocaat-generaal volgt op een eerder vonnis in juni vorig jaar, waarin het Europees Hof Polen opdroeg om de houtkap in het woud op te schorten.

‘De opinie die vandaag is gepubliceerd, moet een waarschuwing zijn voor andere regeringen in de EU die de Europese natuurrichtlijnen schenden’, zegt Sabien Leemans van het WWF. ‘En de Europese Commissie moet veel harder optreden tegen staten die duidelijk de richtlijnen schenden, om te tonen dat er ernstige consequenties zijn.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.