‘Inbreuk op de wettelijke bepalingen in de EU’

Advocaat-generaal Europees Hof: Verlenging Doel 1 en 2 onwettig

Alexandre Jacquemin (CC BY-SA 3.0)

De advocaat-generaal van het Europees Hof oordeelt dat de verlenging van de levensduur van Doel 1 en Doel 2 onwettig is. Er is immers geen milieueffectenrapport en er heeft geen publieke consultatie plaatsgevonden, zegt zij in het advies aan het hof.

In juni 2015 verlengde de Belgische regering de levensduur van de oudste kerncentrales Doel 1 en Doel 2 met tien jaar. Dat gebeurde toen zonder een milieueffectenrapport en zonder een publieke consultatie. Reden genoeg voor de organisaties Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Inter-Environnement Wallonie (IEW) om die beslissing aan te vechten voor de rechtbank.

Juliane Kokott, de advocaat-generaal bij het Europees Hof, volgt nu de redenering van de organisaties. Ze ziet “voldoende redenen om aan te nemen dat de verlenging een inbreuk inhoudt op de wettelijke bepalingen in de EU.”

Het Europees Hof zelf moet zich nog uitspreken, maar in de meeste gevallen volgt het hof de mening van de advocaat-generaal.

Windmolens

“De Verdragen van Espoo en Aarhus vereisen een grensoverschrijdende milieueffectbeoordeling en publieke inspraak bij een levensduurverlenging van kerncentrales”, zegt Sara Van Dyck van BBL.

BBL en IEW onderzoeken momenteel nog de potentiële concrete juridische gevolgen van dit advies voor de levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2, want de advocaat-generaal lijkt de deur op een kier te houden voor behoud van die verlenging.

“Zelfs voor de bouw van een windturbine moet een milieueffectenrapport opgemaakt worden”, zegt Van Dyck. “Het is niet meer dan logisch dat dit ook moet voor risicovolle kerncentrales in een dichtbevolkt gebied. Dat een incident niet onwaarschijnlijk is, wordt aangetoond door de talloze mankementen aan de oude kerncentrales. Zo liggen Doel 1 en Doel 2 momenteel stil door lekkende leidingen in het koelwatercircuit.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2540   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift