Afgedankte smartphones sporen ontbossing op

Nieuws

Afgedankte smartphones sporen ontbossing op

Afgedankte smartphones sporen ontbossing op
Afgedankte smartphones sporen ontbossing op

04 juli 2014

In uitgestrekte wouden is het onbegonnen werk elke poging tot illegale houtkap op te sporen. Een uitgestrekt alarmsysteem is normaal niet te betalen. Maar in Afrika en Zuid-Amerika staan nu twee proefprojecten met afgedankte smartphones op stapel.

De organisatie Rainforest Connection doet een test met smartphones die hun beste tijd gehad hebben maar het wel nog doen. Ze bevestigen de smartphones hoog in de bomen, onzichtbaar vanaf de grond, en koppelen er enkele zonnepaneeltjes aan om ze in werking te houden.

De smartphone wordt zo een luisterpost die de geluiden doorstuurt naar een centrale computer. Zodra de telefoon verdachte geluiden hoort, vooral van zaagmachines, hoort de centrale computer die dus ook, in real time, en geeft die een alarmsignaal. Op die manier kan men sneller ingrijpen.

3 vierkante kilometer

Eén smartphone kan de geluiden in een gebied van 3 vierkante kilometer in de gaten houden.

Rainforest Connection zamelt nu via crowdfunding middelen in om luisterposten op te zetten voor 300 vierkante kilometer regenwoud in Afrika en Brazilië. Pakt dat goed uit, dan wordt het project uitgebreid.