Meer dan de helft van de bevolking kampt met acute voedselonzekerheid

In Afghanistan kan honger straks meer slachtoffers maken dan 20 jaar oorlog

UN Photo/UNAMA

Zes maanden na de machtsovername door de Taliban ontspoort de humanitaire situatie in Afghanistan. Volgens de internationale hulporganisatie IRC kan de honger meer doden maken dan twintig jaar oorlog.

Nu de winterse omstandigheden verslechteren, wordt de situatie wanhopig voor miljoenen Afghaanse gezinnen. Bijna 23 miljoen Afghanen - meer dan de helft van de bevolking - kampen met acute voedselonzekerheid. Een miljoen kinderen loopt het risico op ernstige ondervoeding. Als de huidige humanitaire crisis niet wordt aangepakt, kan hongersnood meer doden maken dan de voorbije twintig jaar oorlog, zegt het International Rescue Committee (IRC). 

Volgens het Costs of War Project heeft de oorlog in Afghanistan sinds 2001 het leven gekost aan 176.000 mensen; 46.319 burgers, 69.095 militairen en politieagenten, en minstens 52.893 opstandelingen. In die cijfers zitten enkel doden door kogels en bommen. Volgens de onderzoekers is het werkelijke dodental is mogelijk hoger als gevolg van ‘sterfgevallen door ziekte, tekort aan voedsel of water, schade aan infrastructuur en andere indirecte gevolgen van de oorlog’.

In de tweede helft van dit jaar zal naar schatting 97 procent van de bevolking ver onder de armoedegrens leven. Daarom is een ‘dringende reset’ van het beleid nodig, zegt de organisatie: leiders in de VS en Europa moeten de economische crisis aanpakken om gewone Afghanen in staat te stellen in hun basisbehoeften te voorzien.

Internationale hulp

‘Het IRC werkt in tientallen crisis- en conflictsituaties, maar we hebben de afgelopen jaren nooit een heel land zo razendsnel achteruit zien gaan’, zegt Vicki Aken, landendirecteur voor Afghanistan. ‘Sinds augustus heeft de internationale gemeenschap de niet-humanitaire financiering stopgezet, die goed was voor 40 procent van het BBP. Die economische crisis leidt tot een catastrofale humanitaire situatie die een kwart van de bevolking bedreigt met hongersnood - het grootste aantal mensen ter wereld dat onder extreme honger lijdt.’

‘De internationale gemeenschap heeft de sleutel in handen. De kost van mislukking is te hoog.’

Miljoenen Afghanen zijn voor hun overleven afhankelijk van humanitaire hulp, maar nog belangrijker is het functioneren van de staat. De bevriezing van Afghaanse tegoeden en verwarring rond internationale sancties hebben een financiële crisis veroorzaakt die tot in alle uithoeken van het Afghaanse leven reikt.

Volgens Aken wordt de humanitaire crisis in de eerste plaats veroorzaakt wordt door het beleid van de internationale gemeenschap, eerder dan conflict of natuurrampen.

‘Op dit moment worden Afghanen elke dag gestraft door internationaal beleid dat miljoenen mensen op de rand van de hongerdood brengt’, zegt ze. ‘De komende zes maanden is verbetering nodig, en de internationale gemeenschap heeft daarvoor de sleutel in handen. De kost van mislukking is te hoog.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.