Afghanistan vraagt vier miljard dollar voor modernisering landbouw

Nieuws

Afghanistan vraagt vier miljard dollar voor modernisering landbouw

Laura Boon

30 mei 2008

Afghanistan wil de landbouwsector stimuleren en vraagt daarvoor vier miljard dollar aan internationale geldschieters. Het is afwachten of de investeerdeers op deze vraag zullen ingaan aangezien de Afghaanse boeren nog steeds massaal opium telen.

Het plan van de Afghaanse overheid wordt uitvoerig besproken tijdens de International Conference in Support of Afghanistan. Deze conferentie -die voorgezeten wordt door Frans president Sarkozy, Afghaans President Karzai en secretaris-generaal van de VN Ban-Ki Moon- zal plaatsvinden op dertien juni in Parijs.
Volgens het Afghaanse Ministerie van Landbouw zou Afghanistan de binnenlandse landbouwproductie kunnen verdubbelen, nationale voedselveiligheid verzekeren en de opiumteelt afschaffen op voorwaarde dat internationale geldschieters vier miljard dollar pompen in de landbouw.

6,8 miljoen ton graan in 2010

‘De recente voedselcrisis in Afghanistan bewijst dat we veel meer aandacht moeten besteden aan de modernisering van de agrarische sector’, zegt Kai Eide, VN-gezant, in The Observer.
De overheid zou het buitenlands geld willen investeren in de modernisering van irrigatiesystemen, de ontwikkeling van duurzame landbouw en financiële steun voor opiumboeren die overschakelen op de teelt van een ander gewas.
‘We hebben om te beginnen al honderd miljoen dollar nodig voor het verkrijgen en verdelen van 50.000 ton zaad, meststoffen en andere landbouwproducten’, zegt Rhaman Habib, adviseur van het ministerie.
In 2007 produceerden de Afghaanse boeren 5,6 miljoen ton graan. Over twee jaar wil de overheid de binnenlandse productie optrekken met 1,2 miljoen ton.

Opium aantrekkelijker dan graan

Ondanks de stijgende prijzen van graan, kiezen de meeste Afghaanse boeren nog steeds voor de illegale maar winstgevende opiumteelt. Uit een rapport van het VN-bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC) blijkt dat de boeren in 2007 ongeveer 8200 ton opium produceerden, wat 34 procent meer was dan het jaar daarvoor. Afghanistan staat in voor 93 procent van de wereldwijde opiumproductie.
Afghanistan-expert Barnett Rubin betwijfelt of buitenlandse investeringen opiumboeren zullen aanzetten tot het telen van een ander gewas. ‘Als ze granaatappels zouden verbouwen, wie zal de irrigatie en het werk voor de oogst financieren? Wie zal hen behoeden voor overvallen op weg naar de markt? Wie zal de granaatappels naar de buitenlandse markten exporteren? De opiumindustrie heeft oplossingen voor al deze problemen. De boeren een handvol zaad geven, lost niets op’, zegt Rubin in The Observer.