“Afkomst speelt geen rol als je iets wil bereiken”

Nieuws

“Afkomst speelt geen rol als je iets wil bereiken”

Keya Acharya

02 maart 2009

Vorig jaar waren ze het eerste volledig vrouwelijke team dat de Mount Everest bedwong. Vandaag trekken de jonge Nepalese vrouwen met hun verhaal langs de scholen in hun land, een verhaal over hoe je gelijke kansen vooral afdwingt met hard werk.

“Onze boodschap is dat succes het resultaat is van hard werken en opvoeding – dat leeftijd, godsdienst, kaste of regio geen enkele rol spelen als je iets wil bereiken”, zegt de 24-jarige Shailee Basnett, journaliste bij het Nepalese Himalmedia. “Waar het om draait is goed teamwork en leiderschap.”
Basnett maakte in mei vorig jaar deel uit van het tienkoppige Nepalese vrouwenteam dat de 8848 meter hoge Everest bedwong. Door de krachttoer wappert nu de vlag van Milleniumdoelstelling 3 (gelijke kansen voor mannen en vrouwen tegen 2015) op het dak van de wereld.
De vrouwen, van 17 tot 30 jaar oud, kwamen uit alle geledingen van de Nepalese samenleving. Er zat bijvoorbeeld een fotomodel bij maar ook een vrouw die haar gezin onderhield door kleren te wassen. Die inclusieve aanpak was bewust: in de Nepalese samenleving zijn de scheidingslijnen tussen kastes, geslachten, etnieën en sociaal-economische achtergronden zeer sterk.

Hard werken

Het team heeft nu een organisatie opgericht, Global Inclusive Adventures (GIA), die de Nepalese scholieren over de unieke expeditie vertelt. Met behulp van videopresentaties willen ze de jongeren vooral duidelijk maken dat je met hard werken veel kan bereiken. “We deden al onze voorbereiding zelf”, zegt Shailee. “We trainden ‘s morgens en maakten nadien ons kantoor schoon. We droegen allemaal gelijke t-shirts om er als een team uit te zien. We gingen onaangekondigd naar conferenties, naar zakenmensen en politici en haalden zo 10 miljoen Nepalese roepi’s op (bijna 100,000 euro).”
Tijdens hun presentaties wijzen de Everest-vrouwen ook op de impact van de klimaatwijziging op de Himalaya, een gebergte dat zeer belangrijk is voor de Nepalese landbouw. Een van de deelnemers, Sushmita Maskey, maakte in 2005 al eens deel uit van een Everest-expeditie en zegt dat de sneeuwlaag opvallend sterk verminderd is in die drie jaar. De gletsjers aan het basiskamp zijn overdag “bijna een rivier”, iets wat tien jaar geleden ondenkbaar was, zegt Shailee Basnett.
Tijdens hun expeditie moesten de vrouwen de strijd aangaan met lawines, kloven, stormwinden, ijzige koude en zuurstofschaarste. Ze hadden te kampen met extreme vermoeidheid, misselijkheid, dubbel zicht en hallucinaties. Voor acht van de tien expeditieleden was het de eerste keer dat ze een berg beklommen. De jongste deelnemer, amper 17, was de jongste vrouw die ooit de Everest bedwong.
Volgens de Nepalese vertegenwoordiger van het Wereldvoedselprogramma (WFP) Richard Ragan, zelf ook een bergbeklimmer, maakte “de expeditie komaf met de notie dat avontuurlijke sporten voorbehouden zijn voor bepaalde groepen”.