Afrika krijgt nog deze maand 90 miljoen vaccins geleverd

Nieuws

Verdeling gebeurt via COVAX

Afrika krijgt nog deze maand 90 miljoen vaccins geleverd

Afrika krijgt nog deze maand 90 miljoen vaccins geleverd
Afrika krijgt nog deze maand 90 miljoen vaccins geleverd

IPS

07 februari 2021

Nog deze maand zal gestart worden met de verzending van 90 miljoen COVID-vaccins naar verschillende Afrikaanse landen. Het moet de grootste vaccinatiecampagne ooit worden op het continent, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Delta News Hub / Flickr (CC BY 2.0)

Een werknemer van Delta Airlines controleert een zending met vaccins voor ze verscheept worden.

Delta News Hub / Flickr (CC BY 2.0)

‘Afrika heeft te lang vanaf de zijlijn toegekeken terwijl andere regio’s al startten met vaccinatiecampagnes”, zegt Matshidiso Rebecca Moeti, regionaal directeur voor Afrika bij de WHO. ‘Dit is de eerste cruciale stap om te zorgen dat het continent eerlijke toegang krijgt tot vaccins. We weten dat niemand veilig kan zijn tot iedereen veilig is.’

De 90 miljoen vaccins van AstraZeneca/Oxford worden verdeeld via COVAX, een initiatief van de WHO in samenwerking met de vaccin-alliantie Gavi en de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI). Het vaccin moet wel eerst nog door de WHO goedgekeurd worden voor noodgebruik, maar die formele goedkeuring wordt zeer binnenkort verwacht.

Vier Afrikaanse landen krijgen ook zo’n 320.000 doses van het Pfizer-BioNTech-vaccin: Kaapverdië, Rwanda, Zuid-Afrika en Tunesië. Dat vaccin is al goedgekeurd voor noodgebruik door de WHO, maar vraagt specifieke infrastructuur omdat het aan -70 graden Celsius moet worden bewaard.

Drie procent

‘Deze aankondiging maakt het mogelijk voor de landen om hun planning fijn te stellen’, zegt Moeti. ‘We dringen er bij de landen op aan om hun paraatheid op te krikken en hun nationale vaccinatieplannen op punt te zetten. Ze moeten de juiste procedures, koude keten-systemen en distributieplannen klaar hebben om om te verzekeren dat de vaccins op een veilige manier vervoerd en verdeeld kunnen worden. We mogen geen enkele dosis verliezen.’

De eerste fase van 90 miljoen vaccins moet volstaan om nog in de eerste helft van dit jaar de drie procent van de totale Afrikaanse bevolking te vaccineren die het meest kwetsbaar is, onder wie zorgpersoneel. Naarmate de productiecapaciteit groeit en meer vaccins beschikbaar worden, moet dit jaar nog een vijfde van de bevolking gevaccineerd kunnen worden.

COVAX wil in een tweede fase tot 600 miljoen doses verdelen onder Afrikaanse landen. Ook de Afrikaanse Unie (AU) heeft al 670 miljoen doses besteld voor het continent. De verdeling daarvan is voorzien voor 2021 en 2022, naarmate landen de financiering rond krijgen.