'Afrika moet schuldaflossingen stopzetten'

Nieuws

'Afrika moet schuldaflossingen stopzetten'

Joyce Mulama

19 januari 2004

Afrikaanse overheden kunnen het geld waarmee ze nu externe schulden terugbetalen beter gebruiken om hun landbouwsector te ontwikkelen, en Afrika moet overwegen zich terug te trekken uit de Wereldhandelsorganisatie. Die boodschap werd met vuur verdedigd tijdens een workshop met 300 Afrikaanse WSF-gangers.

“Onze Afrikaanse overheden moeten weten dat we hen in het oog houden. Zelfs als ze naar bijeenkomsten met het Westen gaan, moeten ze zich ervan bewust zijn dat we hun doen en laten op de voet volgen”, zei de Zuid-Afrikaanse Dot Keet van het Africa Trade Network op een WSF-sessie zondag. Ze verwees naar een oude kritiek van Afrikaanse middenveldorganisaties. Volgens hen buigen Afrikaanse leiders te veel voor de rijke landen. Ze laten zich compromitteren door internationale donoren en voeren op hun advies hervormingen door die de armoede in Afrika nog doen toenemen.

De Keniaanse Oduor Ong’wen ging akkoord met Keet, maar benadrukte ook dat de Afrikaanse ngo’s “de overheden willen helpen om posities in te nemen die het belang van het volk weerspiegelen”. Bij dergelijke betere maatregelen denken de Afrikanen uit de WSF-workshop in de eerste plaats aan het stopzetten van de immense schuldaflossingen. Ze vinden dat het geld beter kan dienen om de landbouwsector in Afrika te ontwikkelen, de economische ruggengraat van de meeste landen.

De angst voor de gevolgen voor de eigen landbouwsector was volgens de WSF-gangers een van de belangrijkste redenen waarom Afrikaanse landen mee de besprekingen deden ontsporen die de Wereldhandelsorganisatie (WHO) afgelopen september hield in de Mexicaanse badplaats Cancún.

Over de WHO viel tijdens de workshop weinig goeds te vernemen. “Afrika moet overwegen zich terug te trekken uit de WHO als die zich met het continent blijft bemoeien. Het is ons recht om ons te verenigen en ons eigen interne beleid te bepalen, of dat nu op vlak van gezondheid, handel of landbouw is. De WHO moet daar totaal niet in tussenkomen”, aldus Keet.