Afrika produceert meer voedsel

Nieuws

Afrika produceert meer voedsel

Joren Gettemans

13 oktober 2009

Voor het eerst in tientallen jaren is de voedselproductie in Afrika ten zuiden van de Sahara gestegen. Volgens een rapport van de VN is er 3,5 procent meer voedsel geproduceerd in 2008 dan in het jaar ervoor.

Daarmee is de voedselproductie sneller gestegen dan de bevolking, die met 2 procent groeide. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) is de stijging te danken aan nieuwe technologie, maar ook aan een beter landbouwbeleid in verschillende landen en aan de hogere voedselprijzen, die de landbouwproductie stimuleren.
“Beter landbouwkundig onderzoek heeft gewassen opgeleverd die goed afgestemd zijn op specifieke Afrikaanse regio’s” zegt Hilary Clarke van de FAO. “Zo heeft de ‘New Rice for Afrika (NERICA), droogteresistente rijst met een hoge opbrengst, tot betere oogsten geleid in West-Afrika en Oeganda.”
Daarnaast is ook het waterbeheer verbeterd. Door water op te slaan voor drogere periodes en een betere irrigatie zijn boeren minder kwetsbaar geworden voor onregelmatige neerslag.
Het rapport benadrukt dat Afrika nog steeds tegen enorme uitdagingen aankijkt. Er is “doortastende actie” nodig om nog meer te investeren in technologie en er voor te zorgen dat die bij de boeren terechtkomt. Afrika moet ook beter gebruik maken van het beschikbare land en water als het de groei wil volhouden.
Tot slot waarschuwen de auteurs ook voor de gevolgen van de klimaatverandering voor het continent. Afrika moet snel maatregelen nemen om zich voor te bereiden op die gevolgen, zeggen ze, omdat ze in sommige landen tot de helft van de oogst verloren kunnen doen gaan.