Afrika telt relatief meeste dodelijke verkeersongelukken

Nieuws

Afrika telt relatief meeste dodelijke verkeersongelukken

Afrika telt relatief meeste dodelijke verkeersongelukken
Afrika telt relatief meeste dodelijke verkeersongelukken

IPS

25 oktober 2017

Afrika telt slechts 5 procent van het aantal wereldwijd geregistreerde voertuigen, maar heeft in verhouding tot het aantal inwoners de meeste dodelijke ongelukken. De speciale VN-gezant voor Verkeersveiligheid roept op tot maatregelen.

Dagelijks komen in Afrika 650 mensen om in het verkeer.  ‘Verstedelijking, gemotoriseerd verkeer, infrastructuur en autobezit zullen in de komende tientallen jaren groeien in Afrika’, zei Jean Todt tijdens de Africa Road Safety Conference in Kaapstad die nog tot en met vandaag duurt. ‘Dodelijke verkeersongelukken en verwondingen zullen een tol blijven eisen als geen actie wordt ondernomen.’

Dagelijks komen in Afrika 650 mensen om in het verkeer

Hindernis voor ontwikkeling

Todt pleit voor implementatie van plannen om wegen en voertuigen veiliger te maken en de verkeerswetgeving strenger te maken. Bepaalde basiswetgeving, zoals het dragen van een helm of gordel, het verplichte gebruik van kinderzitjes en een verbod op dronken achter het stuur zitten, bestaat in sommige landen niet of wordt niet nageleefd. ‘Om tot blijvende verbeteringen in de verkeersveiligheid te komen is stevige wetgeving belangrijk, net als een nationale visie en leiderschap.’

Volgens Todt is grote behoefte aan betrouwbare data om de doelstellingen van de Decade of Action for Road Safety, een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), te halen. Een van die doelstellingen is de halvering van het aantal verkeersslachtoffers tegen 2020. Een ander doel het creëren van veilige, betaalbare en duurzame transportsystemen voor 2030.

Todt wees erop dat 90 procent van het verkeer van mensen en goederen in Afrika over de weg gaat. Verkeersongelukken kunnen volgens hem de ontwikkeling van landen in de weg zitten.