Economic Development in Africa Report 2022 van UNCTAD

‘Afrikaanse landen moeten hun economieën dringend diversifiëren’

Pixabay

Afrikaanse landen moeten hun export diversifiëren, zegt de VN-Conferentie over Handel en Ontwikkeling (Unctad). Dat is nodig om de economische schokken van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne te overleven.

Een meerderheid van de Afrikaanse landen - 45 van de 54 - is nog altijd sterk afhankelijk van de export van primaire producten. Meer dan 60 procent van hun uitvoer bestaat uit primaire producten, met name uit land- en mijnbouw.

Dat moet anders, zegt UNCTAD in haar Economic Development in Africa Report 2022. Om wereldwijde economische schokken te overleven, moeten Afrikaanse landen veel meer inzetten op export van hoogwaardige diensten. Het potentieel is enorm, zegt het rapport.

‘Afhankelijkheid van de export van grondstoffen heeft de Afrikaanse economieën kwetsbaar gemaakt voor wereldwijde schokken en heeft inclusieve ontwikkeling veel te lang belemmerd’, zei UNCTAD-secretaris-generaal Rebeca Grynspan. ‘Door belemmeringen voor de handel in diensten aan te pakken, vaardigheden te stimuleren en innovatieve financiering toegankelijker te maken, kan de productieproductiviteit van de regio worden verbeterd.’

Informatie en financiën

UNCTAD ziet vooral kansen in kennisintensieve diensten zoals informatietechnologie en financiële diensten. Nu zijn die maar goed voor 20 procent van de export van diensten, en er is een enorme groeimarge. En nieuwe technologieën zoals blockchain kunnen helpen om de markt te ontsluiten, zegt het rapport.

Afrikaanse landen kunnen van die vele kmo’s de motor van diversificatie maken, als ze de toegang tot financiële diensten vergemakkelijken.

Een sterke inzet op diensten maakt de Afrikaanse economie bovendien niet alleen veerkrachtiger, maar vermindert ook de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen en de milieu- en klimaatschade die daarmee gepaard gaan.

Private sector kritisch

Het rapport onderstreept ook de cruciale rol van de particuliere sector – zowel formeel als informeel – bij het diversifiëren en transformeren van de Afrikaanse economie.

Afrika heeft ongeveer 50 miljoen formele kmo’s, die kunnen helpen de export van het continent te diversifiëren, maar die zijn vaak ondergefinancierd. De totale jaarlijkse onvervulde financieringsbehoefte wordt geschat op 416 miljard dollar.

Afrikaanse landen kunnen van die vele kmo’s de motor van diversificatie maken, als ze de toegang tot financiële diensten vergemakkelijken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.