Afrikaanse landen willen grotere rol op wereldtoneel

Nieuws

Afrikaanse landen willen grotere rol op wereldtoneel

Kirsten Behets

04 juni 2010

Op de Afrika-Frankrijktop uitte de Kameroense president Paul Biya de ambitie van het Afrikaanse continent om een grotere rol te spelen op het wereldtoneel. Sarkozy zou alvast voorstander zijn van een Afrikaanse toetreding tot de G20 en een permanent zitje in de VN-veiligheidsraad.

Op 1 en 2 juni vond in het Franse Nice de 25ste Afrika-Frankrijktop plaats. In tegenstelling tot andere jaren, nodigde Frankrijk niet enkel zijn ex-kolonies uit, maar ook heel wat andere Afrikaanse landen. Zo was ondermeer de kersverse Nigeriaanse president Goodluck Jonathan en de Zuid-Afrikaanse president Zuma aanwezig.
‘Frankrijk wil niet enkel bevriend zijn met de voormalige Franse kolonies, wij willen gesprekken met heel Afrika’, verklaarde president Sarkozy.

Afrika in VN-veiligheidsraad

De Kameroense president Paul Biya sprak ook in naam van zijn Afrikaanse collega’s wanneer hij een grotere rol vroeg voor Afrika op wereldschaal, zo meldt Allafrica. De Afrikaanse naties zijn al sinds 2005 vragende partij voor twee permanente zetels in de VN-veiligheidsraad dat om de twee jaar door een ander Afrikaans land zou worden ingenomen.
De redenen waarom Afrika die twee zetels wilt is volgens Biya duidelijk: ’27 procent van de leden van de Verenigde Naties zijn Afrikaanse landen. Maar ook omwille van de grootte van Afrika en de betrokkenheid van de wereldmachten op het continent zouden ons een grotere rol moeten geven.’

Steun van Sarkozy

President Sarkozy is alvast een voorstander van een grotere rol voor Afrika en beloofde in ieder geval al zijn steun. Dat is niet onbelangrijk aangezien Frankrijk volgend jaar voorzitter is van de G20, (negentien landen met de grootste nationale economie en de EU) waar Afrika volgens Sarkozy ook een plaatsje tussen verdient.
‘De Afrikaanse leiders zijn erg enthousiast dat we van de Afrikaanse Unie een permanent lid willen maken van de G20 net zoals de aanwezigheid van de Europese Unie. Ik ben er van overtuigd dat we niet kunnen praten over de grote mondiale vraagstukken zonder Afrika’, aldus president Sarkozy.

Afwezigheid Afrika is onrechtvaardig

Het is volgens Sarkozy hoog tijd dat er op het wereldtoneel plaatsgemaakt wordt voor Afrika. Hij duidde op het belang van de hervorming van de VN en de VN-veiligheidsraad en ook de Zuid-Afrikaanse president Zuma denkt dat deze hervormingen nodig zijn. ‘We kunnen geen instellingen hebben die werden opgericht in de jaren ’40 , toen waren er veel minder landen en was er nog sprake van kolonies. Die regels zijn verouderd.’
Het toetreden van Afrika tot de VN-veiligheidsraad is volgens Sarkozy niet meer dan normaal en geniet dan ook zijn volledige steun. ‘Hoe kunnen wij aanvaarden dat een land als Afrika, waar 25 procent van de wereldbevolking leeft, geen vaste zetel heeft in de VN-veiligheidsraad? Dat is abnormaal, onrechtvaardig en onevenwichtig’, zei Sarkozy in een toespraak.

Samenstelling VN-veiligheidsraad

De VN-veiligheidsraad bestaat uit 15 leden van de Verenigde Naties. China, Frankrijk, Rusland, VK en VS vormen permanente leden van de Veiligheidsraad. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties verkiest ieder jaar vijf landen die twee jaar mogen zetelen. Van deze tien landen zijn er drie uit Afrika, twee uit Azië, twee uit Latijns-Amerika, één uit Oost-Europa en twee uit West-Europa,Canada of Oceanië.
Hoewel Afrika al sinds 2005 een vaste zetel vraagt in de VN-veiligheidsraad, hebben ze dat nooit gekregen. Dat komt grotendeels doordat de huidige vijf permanente leden, liever geen nieuwe permanente leden erbij willen. Die uitbreiding (met bijkomende vetorecht) zou het veel moeilijker maken om tot een akkoord te komen. Of Sarkozy het tij kan keren, valt natuurlijk nog af te wachten.