Grote afhankelijkheid van geïmporteerde rijst heeft grote risico's

Afrikaanse rijstproductie moet efficiënter om aan groeiende vraag te voldoen

Stephen Olatunde / Unsplash

Door de bevolkingsgroei en een veranderend dieet zal de vraag naar rijst in Afrika de komende 25 jaar meer dan verdubbelen.

De vraag naar rijst zal in Afrika de komende 25 jaar meer dan verdubbelen. Daarom moet de productie ervan dringend efficiënter worden, met innovatieve landbouwmethodes, stelt onderzoek in vakblad Nature Communications.

Door de bevolkingsgroei en een veranderend dieet zal de vraag naar rijst in Afrika de komende 25 jaar meer dan verdubbelen. En de rijstproductie ligt nu al ver achter op de huidige Afrikaanse vraag.

Het onderzoek Intensifying rice production to reduce imports and land conversion in Africa, gepubliceerd in vakblad Nature Communications, toont aan dat er een dringende noodzaak is om de opbrengst van Afrikaanse rijstgewassen te vergroten.

‘Op dit moment voldoet de binnenlandse rijstproductie maar aan ongeveer 60 procent van de vraag in Afrika’, vertelt Shen Yuan, professor agronomie aan de Huazhong Agricultural University. ‘De rest is afkomstig van import.’

Die grote afhankelijkheid van geïmporteerde rijst vormt niet alleen een bedreiging voor de voedselzekerheid, maar maakt Afrika ook gevoelig voor externe schokken in aanbod en prijzen, zegt ze. Dat bleek onlangs nog toen India een exportverbod op rijst instelde.

Hogere productie

Afrika heeft wel potentieel om de eigen rijstproductie aanzienlijk op te krikken, blijkt uit het onderzoek in Nature. Dat is ook nodig om te vermijden dat de groeiende vraag de honger naar steeds meer land doet toenemen.

Afrika heeft wel potentieel om de eigen rijstproductie aanzienlijk op te krikken, blijkt uit het onderzoek in Nature.

‘Door gebruik te maken van simulaties en gegevens die we ter plaatse hebben verzameld, ontdekten we dat de gemiddelde opbrengst momenteel minder dan de helft is van de ideale opbrengst die kan worden bereikt met verbeterde landbouwkundige praktijken’, zegt Pepijn van Oort, agrosysteemkundige aan de Universiteit van Wageningen.

Maar de rijstteelt efficiënter maken is een uitdaging. Om het patroon van stagnerende opbrengsten in Afrika te doorbreken, moet er onderzoek gedaan worden naar betere landbouwpraktijken, zegt de studie, met name rond bemesting, onkruidbestrijding en waterbeheer.

‘Maar voor opbrengstverbetering zijn dus niet alleen goede landbouwpraktijken nodig, maar ook een goed beleid, goede instellingen en goede markten’, zegt Kazuki Saito van het International Rice Research Institute (IRRI).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.