Agent op fiets beveiligt G8-top in Gleneagles

Nieuws

Agent op fiets beveiligt G8-top in Gleneagles

Sanjay Suri

25 april 2005

De leiders van de G8 vergaderen dit jaar in het onooglijke dorpje Gleneagles, eigenlijk meer een groot uitgevallen golfclub dan een dorp. De plek ligt zo afgelegen dat de beveiliging van de top kinderspel wordt.

De lange slingerende weg van het Schotse Edinburgh naar Gleneagles is duidelijk niet gemaakt voor de groten der aarden. Toch zullen de leiders van de G8 (de rijkste industrielanden en Rusland) hier begin juli enkele dagen vertoeven.

Het gehucht is alleen terug te vinden op een stafkaart. Slechts wie oog heeft voor kleine letters, zal Gleneagles terug vinden. Je hebt een Schotse chauffeur nodig om het te vinden.

Het dorp in de Schotse county Perthshire werd niet gekozen omwille van het isolement, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar er zijn weinig plaatsen te vinden in Groot-Brittannië die verder van wat dan ook liggen.

De Britse regering wil duidelijk geen herhaling van de massale en gewelddadige protesten in Seattle en Genua. Het dorp is enkel te bereiken via landweggetjes als de A823. Je kan in de buurt van Gleneagles komen via de autosnelweg A9. Die zal openblijven tijdens de top, zegt Paul Kyle van het gemeentebestuur van het naburige Perth en Kinross. Maar de afslag naar de A823 richting Gleneagles zal dichtgaan.

Gleneagles is eigenlijk niet meer dan een uit de kluiten gewassen hotel met een uitgestrekte golfbaan. Het Frans aandoende kasteel is eigendom van Diageo, een internationaal bedrijf dat ook enkele van ‘s werelds meest vermaarde alcoholmerken bezit. De ‘bevolking’ van Gleneagles bestaat uit de personeelsleden van het hotel. Dat zijn er een zeshonderdtal - meer dan één bediende per gast. De dichtstbijzijnde inwoner zijn die van Auchterarder, een dorp dat twee kilometer verderop ligt.

De rust in het exclusieve luxe-hotel zal door niemand verstoord kunnen worden. Antiglobalisten zullen zelfs niet in de buurt komen van het 350.000 vierkante meter grote domein.

Via toeristische brochures biedt Gleneagles zijn exclusieve hotelgasten de mogelijkheid aan om ‘Off Road’ te gaan en met een terreinwagen de modderige paden en beekjes te verkennen. Een avontuurlijke tocht door velden en bossen wordt de enige optie voor andersglobalisten die van 6 tot 8 juli per se samen met Bush en Poetin op het appel willen verschijnen.

Ver zullen mogelijke demonstranten niet komen. De Britse veiligheidsdiensten laten niets aan het toeval over. Zelfs in het buurdorp Auchterarder, dat 4000 zielen telt, wordt alles tot in de puntjes gecheckt.

Stel dat één van de inwoners op 5 en 6 juli een groep antiglobalisten op de thee vraagt? Daar hebben we aan gedacht, zegt Joanna Dean, pr-vrouw van de gemeente Perth en Kinross. Het communicatieprogramma van de lokale politie vangt dat gevaar op.

Een gewichtige taak rust op de schouders van Constable Fraser White, de agent van het tellende Auchterarder. Vanuit zijn kamer boven het commissariaat in High Street moet White nauwkeurig in de gaten houden wat er reilt en zeilt in de kleine gemeenschap van Auchterarder. In dat kleine, typisch Schotse dorp waar iedereen elkaar kent, is een agent op een fiets genoeg om de zaak onder slot en grendel te houden.

We steken bij iedereen een nieuwsbrief in de bus om ze goed te informeren over de G8-top, zegt Dean. Het is vooral belangrijk dat we de mensen niet bang maken. De inwoners in het dorp zelf nemen het voorlopig op met een onverstoorbaar Schots flegma. (MM)