Aidsbestrijding gaat moeizaam in Caraïbisch gebied

Nieuws

Aidsbestrijding gaat moeizaam in Caraïbisch gebied

Peter Richards

04 november 2010

Ondanks de verbetering van behandeling tegen aids, blijft hiv/aids de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren en mensen van middelbare leeftijd in het Caraïbische gebied, waarschuwt een VN-rapport.

Haïti en de Dominicaanse Republiek zijn goed voor 70 procent van alle mensen met hiv in de regio. In het Engelssprekende deel van de Caraïben is Jamaica met 27.000 besmettingen het land dat het zwaarst getroffen wordt.

Gemiddeld waren in 2008 tussen 210.000 en 270.000 mensen in het Caraïbische gebied besmet met hiv. De ziekte is de belangrijkste doodsoorzaak onder mannen en vrouwen tussen 20 en 59 jaar oud, blijkt uit het deze week gepubliceerde VN-rapport ‘The Status of HIV in the Carribean’.

Baby’s

Hoewel de sterfte aan aids sinds 2001 met 40 procent afnam in het Caraïbische gebied, krijgt de helft van de mensen die behandeling nodig heeft, die niet. Regeringen in de regio verschaften antiretrovirale medicijnen aan 51 procent van de mensen die ze in 2008 nodig hadden. Dat is slechts 1 procent meer dan in 2004.

Tussen 2001 en 2008 nam het aantal nieuwe hiv-infecties nauwelijks af. De afname bedroeg slechts 4,8 procent. In combinatie met de toegenomen levensverwachting, betekende dat een stijging van 9 procent in het aantal mensen dat het virus had in die periode.

De auteurs van het rapport wijzen erop dat deze cijfers verhullen dat er een belangrijke toename van het virus is onder vrouwen. De helft van alle besmettingen vindt plaats onder  jonge vrouwen.

Het rapport meldt ook enkele positieve ontwikkelingen. Meer dan 90 procent van alle zwangere vrouwen in elf Caraïbische landen wordt tegenwoordig getest op hiv. Transmissie van hiv van moeder op kind werd verminderd, wat ertoe leidde dat het aantal hiv-infecties onder baby’s in 2008 afnam met 18 procent.