Aidsconferentie eindigt met goede hoop op genezing aids

Nieuws

Aidsconferentie eindigt met goede hoop op genezing aids

Amanda Wilson

29 juli 2012

Op de voorlaatste dag van de Internationale Aidsconferentie in Washington die vrijdag geëindigd is, is baanbrekend nieuw onderzoek naar de bestrijding van aids gepresenteerd.

Bij het in Frankrijk uitgevoerde onderzoek nam een groep patiënten aids-remmers kort na besmetting met het hiv-virus. Na zes jaar stopten ze met het gebruik en er volgde geen heropleving van het virus. Nadat de therapie helemaal gestopt was, bleek het hiv-gehalte in hun cellen gelijk aan dat van de controlegroep.

De studie werd uitgevoerd door het Franse Nationale Bureau voor Onderzoek naar Aids en Virale Hepatitus (ANRS), onder leiding van Charline Bacchus. “De resultaten suggereren dat de behandeling met aids-remmers zo vroeg mogelijk na de infectie moet beginnen”, zei Bacchus tijdens de conferentie.

Huisvesting

De opwinding over de belofte dat recente onderzoeken op niet al te lange termijn kunnen leiden tot genezing van aids, vormt een sterk contrast met de realiteit van een ziekte waar nog steeds mensen aan overlijden.

Hoewel bekend is dat aids-remmers overdracht van het hiv-virus in 96 procent van de gevallen kunnen voorkomen als ze vroegtijdig en regelmatig worden ingenomen, heeft niet iedereen beschikking over deze medicijnen. Wereldwijd heeft slechts de helft van de hiv-geïnfecteerden toegang tot aids-remmers. In de Verenigde Staten leven 750.000 mensen die hiv-positief zijn en geen behandeling krijgen.

Activisten protesteerden afgelopen week tegen voorgestelde bezuinigingen op het Presidentiele Noodplan voor Aidshulp (Pepfar). Pepfar is een Amerikaans bilateraal anti-aidsprogramma dat in sommige landen het aantal aidsdoden heeft verminderd met 10 procent.

Er moet niet alleen geld komen voor levensreddende medicijnen, maar ook voor begeleiding en huisvesting van hiv-geïnfecteerden, zeggen zij. “Huisvesting blijkt keer op keer een belangrijke factor als het gaat om het creëren van stabiliteit voor mensen die gemarginaliseerd zijn”, zei Chuck Christen, een arts die werkt bij Prevention Point in Pittsburgh, een organisatie die hulp biedt aan drugsverslaafden. “Door mensen te huisvesten, blijven ze in beeld bij hulpverlenende instanties.”

De tweejaarlijkse conferentie trok 24.000 afgevaardigden uit 83 landen. Het was voor het eerst in meer dan twintig jaar dat de conferentie in de Verenigde Staten werd gehouden. In 2009 schafte president Barack Obama het 22-jaar oude inreisverbod voor hiv-positieven af.