Airbnb helpt Londense huisbazen regels aan laars lappen

Nieuws

Airbnb helpt Londense huisbazen regels aan laars lappen

Airbnb helpt Londense huisbazen regels aan laars lappen
Airbnb helpt Londense huisbazen regels aan laars lappen

Sylvie Desfosses

16 augustus 2016

Meer dan een derde van de Londense verhuurders op Airbnb kunnen professionele huisbazen zijn, die zo tot drie keer meer geld kunnen verdienen. Volgens de Londense wet mogen de gebruikers op Airbnb hun kamer maar 90 dagen per jaar verhuren, maar Airbnb laat de onwettelijke praktijken zonder meer passeren. De zogenaamde shared economy waar Airbnb naar wil streven, lijkt daarmee ver verwijderd van het ideaal.

Huisbazen of hotelhouders die hun kamers verhuren in het Londense stadsdeel Camden, verdienen daar drie keer zo veel mee als ze het via Airbnb doen. Het kamerverhuurplatform zegt vooral doorsnee particuliere Londenaren de kans te willen geven om een centje bij te verdienen, maar laat de professionele verhuurders hun gang gaan. Dat wees een onderzoek uit van de Amerikaanse nieuwssite Buzzfeed.

Heel wat Londense gebruikers van Airbnb zetten meerdere kamers of woonplaatsen op de website. Meer dan een derde van de 21.861 flats en huizen op de lijst van Airbnb in Londen behoort tot zulke verhuurders. Dat is mogelijk een teken dat ze professionele huisbazen of hotelhouders zijn. Ook in Antwerpen en Brussel is dit het geval, volgens cijfers van Inside Airbnb.

Toeristen verblijven dan via Airbnb in de kamers die normaal gezien verhuurd worden aan de inwoners van een stad. Op die manier kunnen de huisbazen hun kamers opeenvolgend verhuren aan verschillende toeristen, in plaats van een huurder te zoeken voor een langere termijn. Zo blijven er minder betaalbare woningen over voor de Londenaren waarmee de druk op huurprijzen toeneemt.

Och, wettelijke limiet is geen probleem

De gemiddelde Londense verhuurder verdient met Airbnb zo’n 3500 pond – oftewel 4000 euro – per jaar. Dit terijl Londen ook afrekent met enorm hoge huurprijzen. Sommige Londenaren zouden naar verluidt zelfs een matras in hun woonkamer of onder hun trap via airbnb verhuren voor meer dan 500 pond.

De gebruikers mogen hun kamers via Airbnb wel slechts 90 dagen per jaar verhuren, volgens de Londense wet. De gemiddelde gebruiker blijft onder die limiet, maar een professionele huisbaas kan al snel kamers verhuren tot 40 weken.

‘Maak je maar geen zorgen over de limiet’, zei een verantwoordelijke van Airbnb.

Niet alle verhuurders zijn op de hoogte van de limiet, en ook Airbnb zelf lijkt het er niet zo nauw mee te nemen. Zo had de journalist van Buzzfeed als nieuwe gebruiker navraag gedaan over de wet bij het bedrijf. ‘Maak je maar geen zorgen over de limiet’, zei een verantwoordelijke van Airbnb. Dat bevestigden ze later per mail. De journalist kreeg er nog een kortingsbonnetje bij van 25 dollar.

In New York heeft Airbnb wel al actie ondernomen tegen de professionele huisbazen. Daar hebben ze vorige maand nog meer dan 2200 kamers verwijderd uit de lijst uit bezorgdheid voor de huurmarkt.