Airco’s maken gevolgen van opwarming nog erger

Lars Plougman,n (CC BY-SA 2.0)

 

Nu de zomerse hitte toeneemt, zullen steeds meer mensen airconditioning gebruiken om af te koelen. Dat betekent nog meer verbranding van fossiele brandstoffen en dus nog meer dodelijke luchtvervuiling.

Door de klimaatverandering stijgen de temperaturen, nemen de hittegolven toe en gaan meer mensen airco gebruiken om af te koelen. Dat spaart mensenlevens.

Maar om die airco te laten werken, is energie nodig. En als die vandaag vooral van fossiele brandstoffen komt, die de lucht vervuilen, heeft al die afkoeling ook een negatieve kant.

1000 doden extra

Alleen in het oostelijke deel van de Verenigde Staten zullen hierdoor in 2050 jaarlijks duizend mensen extra sterven, melden onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin-Madison in Plos Medicine.

“We stelden vast dat de luchtvervuiling zal toenemen”, zegt hoofdauteur David Abel. “Er zijn consequenties bij adaptatie aan de toekomstige klimaatverandering.”

Tegen 2050 zullen in het oosten van de VS 16.000 mensen per jaar meer sterven door luchtvervuiling: 13.000 door fijnstof en 3000 door ozon. De meeste sterfgevallen zullen te wijten zijn aan natuurlijke processen die door de stijgende temperaturen op gang komen.

Maar duizend van die sterfgevallen zullen een gevolg zijn van een toegenomen gebruik van airconditioning die door fossiele brandstof is aangedreven.

Meer hittegolven

“We vervangen het ene probleem door het andere”, zegt coauteur Jonathan Patz. “Hittegolven nemen toe en worden ook intenser. De vraag naar koeling zal toenemen, wat meer elektriciteit vereist. Maar als ons land voor onze elektriciteit deels afhankelijk blijft van steenkoolcentrales, dan zal het aanzetten van de airconditioning telkens de lucht vervuilen en meer ziekte en zelfs sterfgevallen veroorzaken.”

Volgens de onderzoekers onderstreept de studie andermaal het belang om over te schakelen op duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.