Al bijna kwart miljard mensen heeft humanitaire hulp nodig

Nieuws

Als alle hulpbehoevenden in één land zouden wonen, zou dat het vierde grootste land ter wereld zijn

Al bijna kwart miljard mensen heeft humanitaire hulp nodig

Al bijna kwart miljard mensen heeft humanitaire hulp nodig
Al bijna kwart miljard mensen heeft humanitaire hulp nodig

IPS

02 december 2020

Door de coronacrisis is het aantal mensen dat humanitaire hulp nodig heeft met 40 procent gestegen. Als alle hulpbehoevenden in één land zouden wonen, zou dat met 235 miljoen mensen het vierde grootste land ter wereld zijn, zeggen de Verenigde Naties.

UN Photo/Eskinder Debebe (CC BY-NC-ND 2.0)

‘Samen moeten we middelen mobiliseren en solidair zijn met mensen in diepe nood’, aldus VN-secretaris-generaal António Guterres.

UN Photo/Eskinder Debebe (CC BY-NC-ND 2.0)

Door de coronacrisis is het aantal mensen dat humanitaire hulp nodig heeft met 40 procent gestegen. Als alle hulpbehoevenden in één land zouden wonen, zou dat met 235 miljoen mensen het vierde grootste land ter wereld zijn, zeggen de VN.

De Verenigde Naties hebben een omvangrijk plan voorgesteld om 160 miljoen van de meest kwetsbare mensen te helpen die lijden onder honger, conflict, ontheemding en de gevolgen van klimaatverandering en de COVID-pandemie. De Global Humanitarian Overview 2021 bevat 34 hulpplannen voor 56 kwetsbare landen.

‘Het humanitaire systeem bewees opnieuw zijn waarde in 2020, door voedsel, medicijnen, onderdak, onderwijs en andere benodigdheden te verstrekken aan tientallen miljoenen mensen’, zegt VN-secretaris-generaal António Guterres.

‘Maar de crisis is nog lang niet voorbij. De budgetten voor humanitaire hulp kampen met grote tekorten nu de gevolgen van de wereldwijde pandemie steeds ingrijpender worden. Samen moeten we middelen mobiliseren en solidair zijn met mensen in diepe nood.’

Extreme armoede

De pandemie heeft de levens van mensen in alle landen en uithoeken van de wereld op zijn kop gezet. Regio’s en bevolkingsgroepen die het al moeilijk hadden, worden onevenredig hard getroffen door stijgende voedselprijzen, gebrek aan inkomsten, onderbroken vaccinatieprogramma’s en de sluiting van scholen. Daardoor is de extreme armoede voor het eerst in 22 jaar toegenomen. Meerdere hongersnoden doemen op aan de horizon.

Extreme armoede is voor het eerst in 22 jaar toegenomen. Meerdere hongersnoden doemen op aan de horizon.

‘Rijke landen kunnen nu het licht aan het einde van de tunnel zien’, zegt Mark Lowcock vice-secretaris-generaal voor Humanitaire Zaken. ‘Maar dat geldt niet voor de armste landen. De COVID-crisis heeft miljoenen mensen in armoede geduwd en de humanitaire noden enorm doen groeien. Volgend jaar hebben we 35 miljard dollar nodig om hongersnoden te voorkomen, armoede te bestrijden en kinderen gevaccineerd en op school te houden.’

Cruciaal jaar

Lowcock spreekt van een cruciaal jaar. ‘We worden geconfronteerd met een heldere keuze: we kunnen 2021 het jaar van de grote terugval laten worden en veertig jaar vooruitgang teniet doen – of we kunnen samenwerken om ervoor te zorgen dat we allemaal een uitweg vinden uit deze pandemie.’

Internationale donoren gaven in 2020 al een recordbedrag van 17 miljard dollar voor humanitaire hulp, en die bereikte 70 procent van de mensen voor wie de hulp bedoeld was. Maar naarmate de behoeften toenemen, blijft de financiering minder dan de helft van wat de VN en partnerorganisaties hebben gevraagd. Volgend jaar zal voor humanitaire hulp naar schatting 35 miljard dollar nodig zijn.